udržitelnost | Deník Alarm

Provází debatu o veřejných financích populismus? Je dědictvím komunismu volání po progresivní dani, nebo její odmítání?

Spíš než o fakta se debata o zdanění v Česku opírá o politické pozice a názory.

Martin Stanoev
Zachraň svět. Uvař si špagety, i když se ti nechce

Jedna z největších firem rozvážejících v Česku jídlo radí lidem objednávat si jídlo kdykoli a kamkoli – prostě proto, že se vám chce.

Stanislav Biler
Post-růst na půdě Evropského parlamentu v osmi bodech

Jak vytvořit ekonomický systém, který by namísto růstu a zisků upřednostňoval péči, udržitelnost a kvalitu života? To řešila třídenní konference Beyond Growth.

Tadeáš Žďárský
Deutsche Bahn zavádí veganská jídla a kávu do porcelánu. Do roku 2040 chce být uhlíkově neutrální

Největší německý železniční dopravce Deutsche Bahn představuje další opatření v boji s klimatickou změnou.

kan
Pokud nevíte, jestli zaplatíte nájem, kolabuje vaše kreativita a nakonec i zdraví, říká Goehler

S německou publicistkou a kurátorkou Adrienne Goehler jsme se bavily o tom, jaké dopady může mít základní nepodmíněný příjem na umění, ekologii i životy žen po celém světě.

Magdalena Dušková
Co všechno by měla změnit válka?

V časech krize zpravidla vítězí ty myšlenky, které jsou po ruce. Co všechno bychom měli změnit v dnešní přelomové, krizové době?

Stanislav Biler
Svět v krizi potřebuje empatické a pečující vedení. Od žen i od mužů

Příklady žen, které dokázaly efektivně a citlivě řešit problémy spojené s pandemií, jsou podobně inspirativní jako přístup některých političek ke klimatické krizi. Inspirovat by se měli i muži.

Michaela Pixová
Stát je v rozvratu. Chaotická decentralizace ale chaos nevyřeší

V souvislosti s řešením pandemie se začalo mluvit o decentralizaci. Idea je správná, je na ni však Česká republika připravena?

Tomáš Tožička
Máme program na výměnu kotlů, ale žádnou představu o řešení klimatické krize

Pravidelné zprávy Social Watch hodnotí vývoj v jednotlivých zemích z hlediska sedmnácti aspektů udržitelného rozvoje definovaných OSN. Byla zveřejněna letošní zpráva pro Českou republiku.

psp
Andreas Wanke: „Byli bychom blázni, kdybychom nespolupracovali se studenty“

Politolog z Freie Universität Berlin Andreas Wanke hovoří o univerzitních programech environmentální udržitelnosti a o spolupráci s místními studentskými hnutími.

Anna Remešová, Tereza Virtová
Brnotoč za udržitelnou mobilitu

Nezisková organizace Nesehnutí uspořádala v Brně happening za udržitelnou mobilitu. Ke kampani se můžete přidat do konce září.

Karolína Poláčková
Trestá pražské zastupitelstvo nesouhlas?

ANO a pravicové strany zamítly granty pro organizace Auto*Mat a Arnika. 

Jan Kašpárek
Uvědomělý konzumerismus je lež

Nakupování organických a etických nezávadných produktů možná uleví vašemu svědomí, ale lepší svět rozhodně nepřinese.

Alden Wicker
Obléknout se bez pocitů viny

Existuje móda, která je ohleduplná k lidem i životnímu prostředí?

Markéta Vinkelhoferová
Odteď jedeme na ekologický dluh

Za znečišťování globálního ekosystému mohou převážně země Západu.

Lukáš Likavčan
Pracující v časech klimatické změny

Hrozba klimatické změny vede pracující v ohrožených oblastech k promýšlení radikálních ekologicky progresivních řešení.

Stefania Barca
Máme toho dost!

V Berlíně se minulý týden konala masivní demonstrace proti industriální výrobě potravin, agrochemickému průmyslu a velkochovům.

Tomáš Uhnák
Sustainable fashion: fashion 2.0

V posledním dílu seriálu o odpovědném přístupu k módě se podíváme i do ideální verze budoucnosti tohoto odvětví.

Kamila Boudová
Sustainable fashion: udržitelný šatník

Další díl seriálu o politice módy dává spotřebitelům návod, jak za oblečení utratit méně, a přitom získat více.

Kamila Boudová
Sustainable fashion: móda versus planeta

Šetření je v oblasti módního průmyslu opakem šetrnosti. Tématem dalšího dílu seriálu o udržitelné módě je globální provázanost jednotlivých problematik „fast fashion“.

Kamila Boudová
Sustainable fashion: Kolika rukama prošlo vaše oblečení?

Ve třetím dílu seriálu o udržitelné módě se zaměříme na proces výroby a zpracování materiálu.

Kamila Boudová
Sustainable fashion: udržitelnost a móda

V dalším díle seriálu o politice módy se blíže podíváme na její udržitelnost z hlediska fungování oděvního průmyslu po celém světě.

Kamila Boudová
Prosperovat můžeme i bez růstu

Přetiskujeme desatero ekonomických návrhů, které by mohly inspirovat současné evropské levicové hnutí.

Giorgos Kallis
Sustainable fashion: o jiné módě

Přinášíme první díl seriálu o politice módy, který připravuje expertka na udržitelnost v módním průmyslu Kamila Boudová.

Kamila Boudová
Čtyři věci, na které byste měli pamatovat při nákupu oblečení

Proti ničivým dopadům módního průmyslu lze bojovat i šetrnou a uvědomělou spotřebou.  

Shannon Whitehead
Šest věcí, které byste měli vědět o svém oblečení

Módní preference se v globalizovaném světě mohou stát aktem občanské angažovanosti. Také výroba oblečení má totiž svou etickou a ekologickou stránku.

Shannon Whitehead
Gastronomie krize: Zelená revoluce ukradena

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Tentokrát uvádíme rozhovor s Dagmar Milerovou Práškovou, analytičkou potravinové bezpečnosti organizace Glopolis – Pražského institutu pro globální politiku. Mluvili jsme o potravinové soběstačnosti a udržitelných i neudržitelných modelech zemědělství ve […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: To je vražda, napsala

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Nabízíme exkurz do dějin gastronomie v dobách […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Poznámka k masu

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Nabízíme exkurz do dějin gastronomie v dobách […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Má to šest noh a jí se to. Co je to?

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Nabízíme exkurz do dějin gastronomie v dobách […]

Tomáš Uhnák