potravinářský průmysl | Deník Alarm

Jak slípky bijem o mříže, jak slípky v kleci jaté

Česko má na dosah historicky největší vítězství v boji za důstojnější život zvířat. Zbývá jediné: aby politici vyslyšeli názor veřejnosti.

Pavel Buršík
Jídlo s příchutí krve

To, co jíme, zvyšuje nerovnosti mezi globálním Severem a Jihem.

Pavel Houdek
Broučci na talíři

Do Evropy a Severní Ameriky se vrací odvěká pochoutka, která by mohla vyřešit problémy s nedostatkem zdravých potravin.

Vendula Couvreur
Jeden den v továrně na sladidla

Během své půlroční zkušenosti pracovala Saša Uhlová také v továrně na výrobu sladidel Canderel. Nemohla by práce vypadat nějak takto?

Saša Uhlová
Úvod do antibabišovských studií

Kniha Žlutý baron rozbíjí obraz Andreje Babiše jako poctivého podnikatele, kterému jde o blaho občanů. Ke zvrácení vývoje volebních preferencí to ale nestačí.

Pavel Šplíchal
Veganské stravy pro děti se rodiče nemusí bát

O dětské stravě na čistě rostlinné bázi jsme hovořili s učitelkou a popularizátorkou veganství u dětí Jitkou Urbanovou.

Veronika Pehe
Nebuďme otroky potravinářského byznysu

Rozhovor se specialistkou na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákovou o škodlivém jídle nejen ve školách, tlaku potravinářské lobby a takzvané pamlskové vyhlášce.

Jaroslav Fiala, Markéta Vinkelhoferová
Dotace destrukce

Peníze, které se ročně nalijí do živočišného průmyslu, by mohly najít ekologičtější i etičtější využití, například v podpoře rostlinného hospodářství.

Patrik Gažo
Proč jsem se stal veganem

Pokud chceme pečovat o naši planetu, měli bychom vyloučit z jídelníčku maso, vejce a mléčné výrobky.

George Monbiot
Americký drůbeží průmysl: do práce raději s plínou

Studie mezinárodní organizace Oxfam upozornila na závažné porušování zaměstnaneckých práv v americkém drůbežím průmyslu.

Lukáš Pokorný
Plýtvám, plýtváš, plýtváme

Francouzi zakázali supermarketům vyhazovat neprodané jídlo. Problémy ale začínají už při jejich výrobě.

Bára Adlerová
Vše je potřeba zbourat (…s láskou ke Kauflandu)

Začala největší veganská událost v Praze: Veganské hody. Kreslířka Toy Box nám poskytla text ke své výstavě, kterou bude na akci prezentovat.

Toy Box
Skutečná cena levných potravin

„Je nesmyslné odvést zvířata z pastvin, zavřít je do velkochovů a krmit je tím, co vypěstujeme,“ říká Philip Lymbery, autor knihy Farmageddon.

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Chybějící mýtus

Alternativy začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale také politickým nástrojem.   Produkce i samotná konzumace potravin bývala prakticky ve všech kulturách a u všech etnických skupin spojena s něčím, co bychom mohli nazvat mýtem. […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Z válek do supermarketů

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Nabízíme exkurz do dějin gastronomie v dobách […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Vaření jako radikální čin

Alternativy začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale také politickým nástrojem. Snaží se představit gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti.   Když dnes a denně vcházíme do supermarketu, lze snadno podlehnout dojmu, že máme na […]

Tomáš Uhnák
Jídlo jako politikum

Konečně nastal správný čas. Teď, anebo nikdy – máme šanci nastavit si lepší životosprávu. Je přece ověřené, že výběr stravy má zásadní vliv na zdraví. Taková změna navíc není žádná věda, slýcháváme. Zdá se, že receptů a tipů je nespočet, i celebrity se s námi rády dělí o své zkušenosti. Supermarkety oplývají zbožím z celého světa […]

Markéta Vinkelhoferová