hlad | Deník Alarm

Jídlo s příchutí krve

To, co jíme, zvyšuje nerovnosti mezi globálním Severem a Jihem.

Pavel Houdek
Dva roky za recyklaci

Posuzovat dumpster diving jako zločin je absurdní. Ještě absurdnější je však vyhazování použitelných potravin.

Karolína Vítková
Pět věcí, které by se staly, kdyby každý přestal jíst maso

Většina lidí stále odmítá udělat jednoduchou změnu, která by ovlivnila osud celého světa.

Mimi Bekhechi
Dopis z Madáji: „Proč to nikoho nezajímá?“

Bývalý student práv popisuje bezútěšnou situaci v obleženém syrském městě Madája.

Amar
Ti Rusáci, to je děs

Česká veřejnost sleduje ruské ničení pašovaných potravin z Evropy s neskrývanou radostí. Z čeho se vlastně radujeme?

Vojtěch Boháč
Food Not Bombs – aktivismus, nebo charita?

Od počátků iniciativy Food Not Bombs uplyne pětatřicet let. Do aktivistického zákulisí charitativního vaření nás zavádí člen brněnské pobočky.

Petr Břeň
Gastronomie krize: Jídlo je zbraň

Alternativy začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale také politickým nástrojem. Snaží se představit gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti. Tentokrát se zaměříme na vztah potravin a války.   Potravinová produkce je utlumená, zemědělství běží […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Což takhle dát si špinák?

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Nabízíme exkurz do dějin gastronomie v dobách katastrof […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Rumfordská polévka

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Nabízíme exkurz do dějin gastronomie v dobách katastrof […]

Tomáš Uhnák