Hrozba klimatické změny vede pracující v ohrožených oblastech k promýšlení radikálních ekologicky progresivních řešení.
S poslancem Evropského parlamentu Pavlem Pocem jsme mluvili o smlouvě TTIP a interních mechanismech vyjednávání.
Francouzi zakázali supermarketům vyhazovat neprodané jídlo. Problémy ale začínají už při jejich výrobě.
V Berlíně se minulý týden konala masivní demonstrace proti industriální výrobě potravin, agrochemickému průmyslu a velkochovům.
Absurdní reakce na návrh ministryně školství Valachové zavést bezplatné obědy pro žáky prvních tří ročníků základních škol odráží úroveň české debaty o stravování.
Co vede politiky indického státu Maháráštra k zákazu zabíjení domácího skotu a jak se to má s vegetariánstvím hinduistů?
„Každý by měl mít přístup k vodě nebo k lesu,“ říká v rozhovoru aktivistka Magdalena Heuwieser.
Rozhovor s Janem Kellerem o transatlantické smlouvě a jejích alternativách.
„Je nesmyslné odvést zvířata z pastvin, zavřít je do velkochovů a krmit je tím, co vypěstujeme,“ říká Philip Lymbery, autor knihy Farmageddon.
Ministerstvo zemědělství se rozhodlo zasáhnout proti plýtvání jídlem v supermarketech a obchodech nadnárodních řetězců. Chce také podpořit lokálně vyprodukované potraviny.
Komunitou podporované zemědělství je nové celoevropské hnutí usilující o vytvoření alternativy k průmyslově vyráběným potravinám, které si kupujeme v supermarketech. Potýká se s mnoha problémy, od distribuce přes skladování až po nedostatečnou informovanost veřejnosti, jež netuší, jak vysokou cenu za své zdánlivě levné a dostupné potraviny platí. Přesto se dále šíří. V České republice se […]
Se zemědělskými aktivisty Iñakim Urkixou a Irantzu Duro z baskické organizace Laia ekosormena jsme mluvili na březnovém evropském sjezdu iniciativ propagujících a uplatňujících myšlenku komunitou podporovaného zemědělství.
Konečně nastal správný čas. Teď, anebo nikdy – máme šanci nastavit si lepší životosprávu. Je přece ověřené, že výběr stravy má zásadní vliv na zdraví. Taková změna navíc není žádná věda, slýcháváme. Zdá se, že receptů a tipů je nespočet, i celebrity se s námi rády dělí o své zkušenosti. Supermarkety oplývají zbožím z celého světa […]
Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Tentokrát uvádíme rozhovor s Dagmar Milerovou Práškovou, analytičkou potravinové bezpečnosti organizace Glopolis – Pražského institutu pro globální politiku. Mluvili jsme o potravinové soběstačnosti a udržitelných i neudržitelných modelech zemědělství ve […]
Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Nabízíme exkurz do dějin gastronomie v dobách […]
Španělská obec Marinaleda je od sedmdesátých let mnohými považována za centrum usilovného boje o uskutečnění utopie v praxi.
Na prvních stránkách novin se v souvislosti s nástupem nové vlády objevilo nové, na první pohled sympatické spojení „potravinová soběstačnost“. Nemáme dovážet zeleninu z Polska, jogurty z Německa a pohanku z Číny, ale pěstovat více vlastních potravin a vytvořit tak na českém venkově více pracovních míst. Zdá se, že tento posun odpovídá zkušenostem s malou dohledatelností zdrojů a omezenou kontrolovatelností kvality […]
Stojaté vody pozdního podzimu v Itálii letos rozčeřilo Movimento dei Forconi čili Hnutí vidlí. To od 9. prosince zorganizovalo celou řadu manifestací a dopravních blokád v hlavních italských městech. Po neúspěchu demonstrace na římském náměstí Piazza del Polo, kam poslední předvánoční středu dorazily jen tři tisíce účastníků a stovka fašistů z Casa Pound, je však […]
Každý miluje čokoládu. V Česku jí v průměru spořádáme šest kilogramů za rok, což je téměř o jeden kilogram více než evropský průměr. Jak dlouho si na ní budeme moct pochutnávat? Nedávno Českou republiku navštívila zástupkyně pěstitelů kakaa Afia Owusu z Ghany. Hovořili jsme o neudržitelné situaci na farmách a možném nedostatku kakaa na celém světě. „Nyní si […]