jídlo | Deník Alarm

Jídlo s příchutí krve

To, co jíme, zvyšuje nerovnosti mezi globálním Severem a Jihem.

Pavel Houdek
Milion plastových láhví za minutu

Proč se v supermarketech prodává vše zabalené v neekologických plastových obalech a jaké jsou alternativy? Přinášíme rozhovor s Petrem Hanzelem z organizace Bezobalu.

Olga Słowik
Broučci na talíři

Do Evropy a Severní Ameriky se vrací odvěká pochoutka, která by mohla vyřešit problémy s nedostatkem zdravých potravin.

Vendula Couvreur
Ze zimního jídelníčku veganky

Máte pocit, že veganské stravování musí být strašně náročné a jednotvárné, obzvlášť v zimě? Nahlédněte do veganské kuchyně.

Olga Słowik
Vánoce jinak, Vánoce společně

Studenti a studentky budou o vánočních svátcích opět rozdávat jídlo lidem bez domova. Chtějí tím upozornit na jejich kritickou situaci.

anr, anr
Král kozích hlav a krize indického venkova

Současným kulinářským show v Indii vládnou důchodci vařící ve volné přírodě. Podobně jako ostatní televizní kuchaři nám servírují také zprávu o stavu společnosti.

Jiří Krejčík
Veganské stravy pro děti se rodiče nemusí bát

O dětské stravě na čistě rostlinné bázi jsme hovořili s učitelkou a popularizátorkou veganství u dětí Jitkou Urbanovou.

Veronika Pehe
Prolamujeme předsudky vůči lidem na ulici

Přinášíme rozhovor se zástupkyněmi projektu Kuchařky bez domova, které si tento týden otevřely vlastní jídelnu.

Apolena Rychlíková
Nebuďme otroky potravinářského byznysu

Rozhovor se specialistkou na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákovou o škodlivém jídle nejen ve školách, tlaku potravinářské lobby a takzvané pamlskové vyhlášce.

Jaroslav Fiala, Markéta Vinkelhoferová
Převzít kontrolu nad potravinovými systémy

Proběhlo třetí celoevropské setkání zástupců hnutí komunitou podporovaného zemědělství.

Tomáš Uhnák
Půjdou v Itálii veganští rodiče za mříže?

Italská poslankyně předkládá zákon, který by měl trestat rodiče podávající svým dětem veganskou stravu.

jnb
RIP holešovické lahůdky

Ošuntělá lahůdkářství jsou kvintesencí demokratického přístupu k jídlu. Nenechme si je vzít.

Jana Pakočka
Život se supermarkety: boj o místo v regále

Rozhovor s Milanem Štefancem o fenoménu supermarketů.

Tomáš Uhnák
Dva roky za recyklaci

Posuzovat dumpster diving jako zločin je absurdní. Ještě absurdnější je však vyhazování použitelných potravin.

Karolína Vítková
Pět věcí, které by se staly, kdyby každý přestal jíst maso

Většina lidí stále odmítá udělat jednoduchou změnu, která by ovlivnila osud celého světa.

Mimi Bekhechi
Jak těžké je být ženou v konzumním světě

V Londýně se realizuje kontroverzní zákaz reklamy zobrazující „dokonalé ženské tělo“.

Marie Heřmanová
Je televizní vaření ještě pořád smysl života?

Pořady o vaření mají konečně své parodie: supersnobský Luxus na talíři a ultrašetřivé Vaříme s Mírou.

Pavel Šplíchal
Družstevnictvím ke společenskému pokroku

Reportáž z drážďanského spotřebního družstva VG.

Tomáš Uhnák
Alternativní průvodce po letenských lidovkách

Letná není jenom nejvíc cool čtvrť v Praze, kde se slézají hipsteři, aby v bistrech pojídali bagely s řepnou pomazánkou za kilo a usrkávali k tomu Club Mate.

Jana Pakočka
Plýtvám, plýtváš, plýtváme

Francouzi zakázali supermarketům vyhazovat neprodané jídlo. Problémy ale začínají už při jejich výrobě.

Bára Adlerová
Máme toho dost!

V Berlíně se minulý týden konala masivní demonstrace proti industriální výrobě potravin, agrochemickému průmyslu a velkochovům.

Tomáš Uhnák
Go Vegan, Eat the Poor

Lepší svět neznamená jenom přestat jíst maso a bojovat za práva zvířat.

Lucie Divá
Komunismus ve školních jídelnách?

Absurdní reakce na návrh ministryně školství Valachové zavést bezplatné obědy pro žáky prvních tří ročníků základních škol odráží úroveň české debaty o stravování.

Bára Adlerová
Ti Rusáci, to je děs

Česká veřejnost sleduje ruské ničení pašovaných potravin z Evropy s neskrývanou radostí. Z čeho se vlastně radujeme?

Vojtěch Boháč
Nevíme, co jíme

Tváří v tvář nevybíravým praktikám potravinářského průmyslu je někdy těžké se rozhodnout, co jíst.

Bára Adlerová
Vše je potřeba zbourat (…s láskou ke Kauflandu)

Začala největší veganská událost v Praze: Veganské hody. Kreslířka Toy Box nám poskytla text ke své výstavě, kterou bude na akci prezentovat.

Toy Box
Ať žije levné polské jídlo!

Polský fenomén mléčných barů ukazuje, že cenově dostupné a tradiční jídlo nemusí z center velkých měst vymizet.

Michal Špína
Co nám TTIP servíruje na talíř

Demonstrace proti přijetí dohody TTIP proběhla v sobotu bez zájmu médií. Je proto třeba si připomenout, co tato dohoda znamená – například pro produkci potravin.

Tomáš Uhnák
Food Not Bombs – aktivismus, nebo charita?

Od počátků iniciativy Food Not Bombs uplyne pětatřicet let. Do aktivistického zákulisí charitativního vaření nás zavádí člen brněnské pobočky.

Petr Břeň
Skutečná cena levných potravin

„Je nesmyslné odvést zvířata z pastvin, zavřít je do velkochovů a krmit je tím, co vypěstujeme,“ říká Philip Lymbery, autor knihy Farmageddon.

Tomáš Uhnák