zemědělství | Deník Alarm

Fotoreport: „Máme traktory, ne tanky!“ Ministr Výborný si protestující zemědělce nezískal

Čeští zemědělci opět demonstrovali v Praze. Tentokrát jim protest nikdo neukradl. Přijeli a mluvili sami za sebe.

psp, Petr Zewlak Vrabec
Otevřeme novým genomickým technikám cestu na své talíře?

Evropská komise navrhuje povolit nové techniky genetické manipulace rostlin. Za návrhem stojí korporátní zájmy. Podle kritiků ohrožuje spotřebitele, zemědělce i životní prostředí.

Tomáš Uhnák
Zemědělství prý není pro mladé. Farmářská škola ale dokazuje, že o ekologické zemědělství zájem mají

V Praze byla otevřena vzdělávací instituce pro výuku ekologického zemědělství. Jedná se o milník v této oblasti. Zájem o studium je veliký. Mezi studenty najdeme velké množství mladých lidí.

Tomáš Uhnák
Oteplování komplikuje opylování. Zkracuje se opylovací sezona, někde pyl vysychá

Úrodu nižší až o dvě třetiny oproti normálu dokážou způsobit vysoké teploty v době opylování. Ve Spojených státech už kvůli tomu šlechtí odolnější odrůdy.

Petra Tajovsky Pospěchová
Pomalý a vytrvalý vyhrává. Fenomén jedlých lesů

Koncept jedlého či potravinového lesa, spadající do oblasti udržitelného zemědělství, u nás zatím není příliš známý. Přetiskujeme text z nového čísla A2, které se věnuje samozásobitelství.

Anna Roodhof
Zemědělská krize na Ukrajině může mít dalekosáhlé následky. Rozhovor s Atillou Szocsem

Válka na Ukrajině odhalila křehkost průmyslového potravinářství. Organizace jako Eco Ruralis a Via Campesina nejen pomáhají uprchlíkům, ale také se snaží vrátit drobnému zemědělství důstojné podmínky.

Tomáš Uhnák
Přestane vláda dotovat agrobarony a začne s transformací zemědělství? Částečně, říkají farmáři

Stranou adekvátního zájmu tento týden probíhala vyjednávání o dalším směřování české zemědělské politiky. Větší pozornost médií nevyvolaly ani protesty. Přinášíme rozhovor s předsedou Asociace soukromého zemědělství Jaroslavem Šebkem.

Táňa Zabloudilová
V důsledku potravinové eroze mizí rozmanitost potravin, které konzumujeme, říká profesorka Bombardi

Profesorka Larissa Mies Bombardi se svými kolegy zmapovala zničující vliv pesticidů na brazilské zemědělství, přírodu a společnost. Ve své rodné zemi je kvůli tomu teď nevítanou osobou.

Tomáš Uhnák
Konflikty o vodu a nedůstojná práce. Odvrácená strana valentýnských růží z Ekvádoru

Ve třetím dílu série článků Zničující import, v níž mapujeme českou stopu na destrukci ekosystémů a rurální společnosti v Latinské Americe, se zaměřujeme na širší souvislosti dovozu růží z Ekvádoru i na jeho lokální alternativu.

Tomáš Uhnák
Sebevraždy, pesticidy a superplevel. Brazilská sója zakletá v jedovatém kruhu

Představujeme první díl série článků Zničující import, v níž budeme mapovat českou stopu na destrukci ekosystémů a rurální společnosti v Latinské Americe. Tento článek se zaměří na produkci sóji.

Tomáš Uhnák
Mezi neoliberální stravou a obezitou existuje kauzální vztah, říká expert na stravování

S profesorem Gerardem Oterem jsme hovořili o dopadech globalizace na stravování, o jeho termínu neoliberální strava i o tom, jak trh s potravinami proměnila smlouva NAFTA.

Tomáš Uhnák
Průmyslové zemědělství skončí. Zemědělci se zachrání, jen pokud se přizpůsobí změně klimatu

Adaptace na současné klimatické podmínky zemědělcům výnosy nesníží. Je pro ně naopak jedinou možností, jak je udržet, nebo dokonce zvýšit. Model Živá krajina jim v tom může významně pomoct.

Jiří Malík
Andrej Babiš se může radovat: EU podpořila další ničení půdy a i biodiverzity, dotace pro agrokoncerny poběží dál 

Společná zemědělská politika je vedle tlaku na snižování emisí a rychlý konec uhlí jednou z klíčových strategií, jak umenšit dopady klimatické krize. Evropská unie však při posledním hlasování podlehla agrární lobby. 

Michaela Pixová
Svatá válka proti parazitovi. Otevřený dopis Českému svazu včelařů

Syndrom zhroucení včelstev vážně ohrožuje populaci tuzemských včel. Redaktor čtrnáctideníku A2 vytýká Českému svazu včelařů, že nedokáže kritickou situaci řešit a často spíše přispívá k jejímu zhoršení.

Jiří G. Růžička
„Průmyslového zemědělství máme dost!“ skandovaly desetitisíce lidí na berlínské demonstraci

Na víkendové demonstraci v Berlíně požadovali protestující ukončení používání chemie v zemědělství a přechod na ekologický typ hospodaření, který by podporoval produkci šetrnou k přírodě, lidskému zdraví i klimatu.

Tomáš Uhnák
Chceme zdravé jídlo, jehož produkce nebude ničit životní prostředí

Přinášíme rozhovor se Stankou Bechevou, expertkou na potravinové systémy, zemědělství a biodiverzitu z organizace Friends of the Earth Europe. Jak bude vypadat společná zemědělská politika po roce 2020?

Tomáš Uhnák
Změnit energetiku a dopravu nestačí. Boj s klimatickou krizí se dotkne i našeho jídelníčku

I když největší pozornost se jako příčině klimatické krize dostává fosilnímu průmyslu, podle vědců se musí proměnit i zemědělství. 

jva
Muž velkých plánů

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel František Čuba. Jeho jméno zůstane navždy spojené s proslulým podnikem JZD Slušovice.

Jiří Fialka
Okolí Nantes se mění v bitevní pole

Francouzská policie se snaží vyklidit squaty ekologických aktivistů v okolí města Notre-Dame-des-Landes. Násilí narůstá a na obou stranách jsou desítky zraněných.

Sára Vidímová
Živočišný průmysl: největší etická otázka dneška

Zotročení miliard zvířat v průmyslových velkochovech je možná největší etickou otázkou dnešní doby.

Pavel Houdek
Broučci na talíři

Do Evropy a Severní Ameriky se vrací odvěká pochoutka, která by mohla vyřešit problémy s nedostatkem zdravých potravin.

Vendula Couvreur
Král kozích hlav a krize indického venkova

Současným kulinářským show v Indii vládnou důchodci vařící ve volné přírodě. Podobně jako ostatní televizní kuchaři nám servírují také zprávu o stavu společnosti.

Jiří Krejčík
Sucho vede indické zemědělce k zoufalým protestům

Zemědělci se v Dillí na protest vysvlékli do naha. Požadují kompenzace za sucho.

npy
Na cestě k obživě družstevnictvím

V Praze se chystá otevření prvního bezobalového komunitního obchodu s výrobky ekologického zemědělství. O jeho podobě jsme hovořili s členy spolku obŽIVA.

Lukáš Likavčan
Nebuďme otroky potravinářského byznysu

Rozhovor se specialistkou na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákovou o škodlivém jídle nejen ve školách, tlaku potravinářské lobby a takzvané pamlskové vyhlášce.

Jaroslav Fiala, Markéta Vinkelhoferová
Převzít kontrolu nad potravinovými systémy

Proběhlo třetí celoevropské setkání zástupců hnutí komunitou podporovaného zemědělství.

Tomáš Uhnák
Proč jsem se stal veganem

Pokud chceme pečovat o naši planetu, měli bychom vyloučit z jídelníčku maso, vejce a mléčné výrobky.

George Monbiot
Život se supermarkety: boj o místo v regále

Rozhovor s Milanem Štefancem o fenoménu supermarketů.

Tomáš Uhnák
La Via Campesina: angažované rolnictvo

Exkluzivní rozhovor s farmářkou a aktivistkou Paulou Gioiou o rolnické, antikapitalistické a feministické platformě La Via Campesina.

Tomáš Uhnák
Pět věcí, které by se staly, kdyby každý přestal jíst maso

Většina lidí stále odmítá udělat jednoduchou změnu, která by ovlivnila osud celého světa.

Mimi Bekhechi