Čeští zemědělci opět demonstrovali v Praze. Tentokrát jim protest nikdo neukradl. Přijeli a mluvili sami za sebe.
Evropská komise navrhuje povolit nové techniky genetické manipulace rostlin. Za návrhem stojí korporátní zájmy. Podle kritiků ohrožuje spotřebitele, zemědělce i životní prostředí.
V Praze byla otevřena vzdělávací instituce pro výuku ekologického zemědělství. Jedná se o milník v této oblasti. Zájem o studium je veliký. Mezi studenty najdeme velké množství mladých lidí.
Úrodu nižší až o dvě třetiny oproti normálu dokážou způsobit vysoké teploty v době opylování. Ve Spojených státech už kvůli tomu šlechtí odolnější odrůdy.
Koncept jedlého či potravinového lesa, spadající do oblasti udržitelného zemědělství, u nás zatím není příliš známý. Přetiskujeme text z nového čísla A2, které se věnuje samozásobitelství.
Válka na Ukrajině odhalila křehkost průmyslového potravinářství. Organizace jako Eco Ruralis a Via Campesina nejen pomáhají uprchlíkům, ale také se snaží vrátit drobnému zemědělství důstojné podmínky.
Stranou adekvátního zájmu tento týden probíhala vyjednávání o dalším směřování české zemědělské politiky. Větší pozornost médií nevyvolaly ani protesty. Přinášíme rozhovor s předsedou Asociace soukromého zemědělství Jaroslavem Šebkem.
Profesorka Larissa Mies Bombardi se svými kolegy zmapovala zničující vliv pesticidů na brazilské zemědělství, přírodu a společnost. Ve své rodné zemi je kvůli tomu teď nevítanou osobou.
Ve třetím dílu série článků Zničující import, v níž mapujeme českou stopu na destrukci ekosystémů a rurální společnosti v Latinské Americe, se zaměřujeme na širší souvislosti dovozu růží z Ekvádoru i na jeho lokální alternativu.
Představujeme první díl série článků Zničující import, v níž budeme mapovat českou stopu na destrukci ekosystémů a rurální společnosti v Latinské Americe. Tento článek se zaměří na produkci sóji.
S profesorem Gerardem Oterem jsme hovořili o dopadech globalizace na stravování, o jeho termínu neoliberální strava i o tom, jak trh s potravinami proměnila smlouva NAFTA.
Adaptace na současné klimatické podmínky zemědělcům výnosy nesníží. Je pro ně naopak jedinou možností, jak je udržet, nebo dokonce zvýšit. Model Živá krajina jim v tom může významně pomoct.
Společná zemědělská politika je vedle tlaku na snižování emisí a rychlý konec uhlí jednou z klíčových strategií, jak umenšit dopady klimatické krize. Evropská unie však při posledním hlasování podlehla agrární lobby.
Syndrom zhroucení včelstev vážně ohrožuje populaci tuzemských včel. Redaktor čtrnáctideníku A2 vytýká Českému svazu včelařů, že nedokáže kritickou situaci řešit a často spíše přispívá k jejímu zhoršení.
Na víkendové demonstraci v Berlíně požadovali protestující ukončení používání chemie v zemědělství a přechod na ekologický typ hospodaření, který by podporoval produkci šetrnou k přírodě, lidskému zdraví i klimatu.
Přinášíme rozhovor se Stankou Bechevou, expertkou na potravinové systémy, zemědělství a biodiverzitu z organizace Friends of the Earth Europe. Jak bude vypadat společná zemědělská politika po roce 2020?
I když největší pozornost se jako příčině klimatické krize dostává fosilnímu průmyslu, podle vědců se musí proměnit i zemědělství.
Ve věku třiaosmdesáti let zemřel František Čuba. Jeho jméno zůstane navždy spojené s proslulým podnikem JZD Slušovice.
Francouzská policie se snaží vyklidit squaty ekologických aktivistů v okolí města Notre-Dame-des-Landes. Násilí narůstá a na obou stranách jsou desítky zraněných.
Zotročení miliard zvířat v průmyslových velkochovech je možná největší etickou otázkou dnešní doby.
Do Evropy a Severní Ameriky se vrací odvěká pochoutka, která by mohla vyřešit problémy s nedostatkem zdravých potravin.
Současným kulinářským show v Indii vládnou důchodci vařící ve volné přírodě. Podobně jako ostatní televizní kuchaři nám servírují také zprávu o stavu společnosti.
Zemědělci se v Dillí na protest vysvlékli do naha. Požadují kompenzace za sucho.
V Praze se chystá otevření prvního bezobalového komunitního obchodu s výrobky ekologického zemědělství. O jeho podobě jsme hovořili s členy spolku obŽIVA.
Rozhovor se specialistkou na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákovou o škodlivém jídle nejen ve školách, tlaku potravinářské lobby a takzvané pamlskové vyhlášce.
Proběhlo třetí celoevropské setkání zástupců hnutí komunitou podporovaného zemědělství.
Pokud chceme pečovat o naši planetu, měli bychom vyloučit z jídelníčku maso, vejce a mléčné výrobky.
Exkluzivní rozhovor s farmářkou a aktivistkou Paulou Gioiou o rolnické, antikapitalistické a feministické platformě La Via Campesina.
Většina lidí stále odmítá udělat jednoduchou změnu, která by ovlivnila osud celého světa.