gastronomie | Deník Alarm

Z krize se proškrtáme, propijeme suchým vínem a ještě luxusně navaříme

Vláda skrze svou agenturu přispěje na propagaci luxusní verze české kuchyně. V kontextu rétoriky šetření, kde se dá, působí rozhodnutí nepatřičně.

Pavel Šplíchal
Jen další den v práci? Bod varu nás zavádí do zákulisí špičkové gastronomie

Snímek Philipa Barantiniho rezonuje nejen mezi zaměstnanci luxusních restaurací. Jeho přesvědčivost stojí na výkonu Stephena Grahama i osobních zkušenostech režiséra.

Tereza Domínová
Pomalé, uklidňující vaření čínské youtuberky sledují miliony. Jde o nástroj propagandy?

Za pandemie na Dálném východě vyrostla nová globální hvězda. Pořad, který natáčí čínská youtuberka Li C’-čchi (Li Ziqi), je silně idylický. A podezřele ladí také s čínskou velmocenskou politikou.

Jan Hamerský
Smíchovskou Oázu má nahradit fast food. Zůstanou v Česku vůbec nějaké nádražky?

Nahrazování nádražních restaurací drahými řetězci proměňuje veřejný prostor ve prospěch movitějších vrstev obyvatel a na úkor ostatních.

Alžběta Medková
Broučci na talíři

Do Evropy a Severní Ameriky se vrací odvěká pochoutka, která by mohla vyřešit problémy s nedostatkem zdravých potravin.

Vendula Couvreur
The Katering Show: Je libo placentu?

Australská kulinářská minisérie pravděpodobně promění váš pohled na vaření.

Lukáš Pokorný
Je televizní vaření ještě pořád smysl života?

Pořady o vaření mají konečně své parodie: supersnobský Luxus na talíři a ultrašetřivé Vaříme s Mírou.

Pavel Šplíchal
Alternativní průvodce po letenských lidovkách

Letná není jenom nejvíc cool čtvrť v Praze, kde se slézají hipsteři, aby v bistrech pojídali bagely s řepnou pomazánkou za kilo a usrkávali k tomu Club Mate.

Jana Pakočka
Go Vegan, Eat the Poor

Lepší svět neznamená jenom přestat jíst maso a bojovat za práva zvířat.

Lucie Divá
Komunismus ve školních jídelnách?

Absurdní reakce na návrh ministryně školství Valachové zavést bezplatné obědy pro žáky prvních tří ročníků základních škol odráží úroveň české debaty o stravování.

Bára Adlerová
Fotoreport: Den vietnamské kultury

Na travnatém prostranství před vstupem do pražské tržnice SAPA proběhla v neděli 22. června přehlídka vietnamské kultury. Několik stovek návštěvníků si po celé odpoledne užívalo program na hlavním pódiu i nedalekém dětském hřišti. Tradiční vietnamský lví tanec střídala hra na jednostrunný hudební nástroj dan bau, duet vítězek soutěže Miss Vietnam zase vystoupení Fugiho taneční skupiny. […]

Barbora Kleinhamplová, red
Gastronomie krize: Chybějící mýtus

Alternativy začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale také politickým nástrojem.   Produkce i samotná konzumace potravin bývala prakticky ve všech kulturách a u všech etnických skupin spojena s něčím, co bychom mohli nazvat mýtem. […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Z válek do supermarketů

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Nabízíme exkurz do dějin gastronomie v dobách […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Jídlo je zbraň

Alternativy začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale také politickým nástrojem. Snaží se představit gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti. Tentokrát se zaměříme na vztah potravin a války.   Potravinová produkce je utlumená, zemědělství běží […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Elitě pečené, chudině vařené

Alternativy začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale také politickým nástrojem. V tomto dílu se dozvíme, že způsob tepelné úpravy pokrmů, a zvláště masa, tradičně symbolizoval určitý sociální status.   Studiem a výkladem symboliky zpracování potravy […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Nejezte sami!

Alternativy začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale také politickým nástrojem. Snaží se představit gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti.

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Vaření jako radikální čin

Alternativy začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale také politickým nástrojem. Snaží se představit gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti.   Když dnes a denně vcházíme do supermarketu, lze snadno podlehnout dojmu, že máme na […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Od lidoopů k primitivům

Alternativy začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale také politickým nástrojem. Snaží se představit gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti.   Vaření je nedílnou a důležitou součástí naší kultury. Podíváme-li se na dějiny vaření, zjistíme, […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Kuchařka jako fata morgána

Alternativy začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale také politickým nástrojem. Snaží se představit gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti.   Stejně jako pořady o vaření i gastronomické publikace mohou paradoxně přispívat ke stagnaci či dokonce eliminaci domácího vaření. Prezentace […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: „A viděl jsi poslední díl?“

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale také politickým nástrojem. Snaží se představit gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti. Alternativy začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami.    V poslední dekádě došlo k bezprecedentnímu nárůstu pořadů týkajících se gastronomie. Jsme tedy lepšími […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Vzhůru dolů! Za exotikou

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami.

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Zelená revoluce ukradena

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Tentokrát uvádíme rozhovor s Dagmar Milerovou Práškovou, analytičkou potravinové bezpečnosti organizace Glopolis – Pražského institutu pro globální politiku. Mluvili jsme o potravinové soběstačnosti a udržitelných i neudržitelných modelech zemědělství ve […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: To je vražda, napsala

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Nabízíme exkurz do dějin gastronomie v dobách […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Poznámka k masu

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Nabízíme exkurz do dějin gastronomie v dobách […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Má to šest noh a jí se to. Co je to?

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Nabízíme exkurz do dějin gastronomie v dobách […]

Tomáš Uhnák
Cynismus elitních kuchařů

Řady celebrit – herců, hudebníků a podnikatelů, kteří to s naší planetou myslí dobře a chtějí ji za každou cenu zachránit – nedávno rozšířili vrcholní kuchaři, dříve ukrytí v ústraní restauračních kuchyní. Leitmotivem jejich zdánlivě osvíceného počínání je ale pouze upevnění vlastních pozic. Po staletí se vyvíjela jedna elita, která – podobně jako každá jiná – usilovala o hegemonii ve svém odvětví. Ve 21. […]

Tomáš Uhnák