Fanoušci konečně uslyší desku Wu-Tang Clanu, která vyšla v počtu jednoho kusu

Album Once Upon a Time in Shaolin koupil před devíti lety podnikatel Martin Shkreli za dva miliony dolarů. V červnu bude vystaveno v Austrálii.

kve
Foto Wutangcashew, Wikipedia Commons, CC BY-SA 4.0 DEED

Tasmánské Muzeum starého a nového umění (MONA) v australském městě Hobart od poloviny června vystaví a přehraje dosud neslyšené album amerického rapového kolektivu Wu-Tang Clan. Desku Once Upon a Time in Shaolin kapela vydala v roce 2014 v podobě jediného CD umístěného ve stříbrné krabičce pokryté drahokamy s voskovou pečetí ve tvaru loga Wu-Tang Clanu. O rok později nabídla jeho jedinou kopii na aukci, kde si ji za dva miliony dolarů koupil kontroverzní podnikatel Martin Shkreli. Ten se proslavil tím, že koupil farmaceutickou licenci na protiparazitický lék a následně padesátkrát zvedl jeho cenu.

Album Once Upon a Time in Shaolin se díky jeho koupi stalo nejcennějším hudebním záznamem všech dob. Nový majitel se musel zavázat, že nahrávku nebude používat ke komerčním účelům, a to až do roku 2103. Shrkeli se ji jednou pokusil prodat na eBayi, ale Wu-Tang Clan aukci zneplatnil. Když Shkreli skončil v březnu 2018 ve vězení za bezpečnostní podvody, zabavil artefakt spolu s jeho dalším majetkem americký federální soud. V červenci 2021 album od ministerstva spravedlnosti USA koupila za čtyři miliony dolarů společnost PleasrDAO, která se zabývá spekulacemi s NFT soubory. Od ní si je vypůjčilo tasmánské muzeum, které je nyní vystaví v rámci expozice Namesdropping. Ta prozkoumává témata statutu, kultury celebrit a slávy. Album bude v městě Hobart vystaveno a přehráváno od 15. do 24. června.

Traduje se, že Once Upon a Time in Shaolin je nejraritnější deska, protože ji zatím nikdo neslyšel. To nicméně není tak úplně pravda, Shrkeli ji údajně pustil na několika večírcích a třináctiminutovou koláž ukázek z desky slyšelo zhruba 150 kurátorů, rapových fanoušků a potenciálních kupců v newyorské galerii MoMa v roce 2015 při uvedení desky. „Pokud bude celá nahrávka, která má 128 minut, stejně dobrá jako těch třináct minut, které jsme slyšeli, mohlo by to být nejpopulárnější album kapely od roku 1997,“ napsal tehdy nadšeně redaktor časopisu Rolling Stone, který byl na prezentaci přítomný. V celé délce bude na veřejnosti nicméně Once Upon a Time in Shaolin ke slyšení poprvé.

Rapový kolektiv Wu-Tang Clan desku nahrával v utajení mezi léty 2006 a 2013. Dohlížel na ni producent Cilvaringz a jsou na ní prý ke slyšení všichni členové rapového klanu ze Staten Islandu. A kromě nich také rapper Redman, členové přidruženého kolektivu Wu-Tang Killa Beez, fotbalisté FC Barcelona, herečka Carice van Houten, známá ze seriálu Hra o trůny, a ve dvou písních se údajně objevuje i zpěvačka Cher.

Když deska před deseti lety vycházela, šéf kolektivu RZA k experimentu poznamenal: „Hudební průmysl je v krizi. Hodnota hudby byla sražena na nulu. Současné umění má hodnotu milionů díky své exkluzivitě… Přijali jsme čtyři sta let starý přístup k hudbě v duchu renesančního umění, nabídli jsme ji jako zboží a umožnili jsme jí vydat se podobnou trajektorií – od vytvoření přes výstavu až po prodej. Snad tím inspirujeme a zintenzivníme současné naléhavé debaty o budoucnosti hudby.“

O albu, které je zatím poslední položkou diskografie Wu-Tang Clanu, vzniká také dokumentární film. Režíruje ho Paul Downs Colaizzo a produkuje společnými silami RZA a společnost Plan B, která patří Bradu Pittovi. Kauzu spojenou s deskou zaznamenává kniha publicisty Cyruse Bozorgmehra, která se jmenuje Once Upon a Time in Shaolin: The Untold Story of Wu-Tang Clan’s Million-Dollar Secret Album, the Devaluation of Music and America’s New Public Enemy No. 1 z roku 2017.

Tento článek mohl vzniknout jen díky podpoře čtenářů

Podpořte nás

Čtěte dále