Skupina senátorů vyzvala poslance, aby ratifikaci Istanbulské úmluvy nevzdávali

Osm senátorů napsalo otevřený dopis poslancům, ve kterém vyjadřují hluboké znepokojení nad dosavadním průběhem projednávání Istanbulské úmluvy.

Saša Uhlová
Foto Jakub Joachim, použito se svolením autora

Skupina osmi senátorů v čele s Adélou Šípovou odeslala minulý pátek otevřený dopis adresovaný předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové. V dopise vyjadřují své hluboké znepokojení nad dosavadním průběhem projednávání ratifikace Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, známé též jako Istanbulská úmluva.

Kromě Adély Šípové podepsali dopis Václav Láska, Jane Holásek, Martin Krsek, Přemysl Rabas, Lukáš Wagenknecht, David Smoljak a Marek Hilšer. V dopise senátoři zdůrazňují důležitost této mezinárodněprávně závazné úmluvy a apelují na předsedkyni sněmovny, aby pokračovala v projednávání již běžícího procesu udělení souhlasu s ratifikací úmluvy ve sněmovně.

„Vyzýváme vás, abyste se nad rámec politických a ideologických rozdílů postavili k tomuto dokumentu čelem, s otevřenou myslí a odhodláním chránit nejzranitelnější členy naší společnosti. Tato úmluva je mezinárodněprávně závazným nástrojem, který se zaměřuje na prevenci a boj proti domácímu násilí a násilí na ženách na celoevropské úrovni. Její mezinárodněprávní význam nelze podceňovat, zvláště v době, kdy jsme svědky narůstajícího počtu případů domácího násilí v mnoha zemích včetně České republiky a čelíme válečným hrozbám, které vždy mají zásadní dopad mimo jiné i na ženy. Rychlá ratifikace úmluvy ze strany Ruskem napadené Ukrajiny je toho ostatně jasným důkazem,“ píší senátoři v dopise. Zároveň upozorňují na to, že neschválení úmluvy v Senátu bylo pro mnohé oběti domácího násilí a organizace, které je podporují, obrovským zklamáním.

„Je naší společnou odpovědností chránit nejzranitelnější členy naší společnosti. Tato úmluva představuje klíčový nástroj v boji proti domácímu násilí jako takovému a myslí na zvlášť zranitelné skupiny, kterými jsou děti, ženy, senioři a handicapovaní. Podle senátorů by její ratifikace ve sněmovně vyslala jasný signál všem obětem v těžké životní situaci, že Česká republika stojí pevně na straně ochrany lidských práv, a to i na poli mezinárodního práva. Kéž by se nám povedlo zamrzlý proces ratifikace dokončit,“ uvedla k dopisu senátorka Adéla Šípová. Senátor Václav Láska vyjádřil naději, že pokud Poslanecká sněmovna Istanbulskou úmluvu schválí, bude existovat důvod pro její opětovné projednání v Senátu po podzimních volbách. „Je důležité, aby naše debata byla důstojná a založená na faktech a aby byly odmítnuty veškeré dezinformace a hoaxy šířené v souvislosti s úmluvou,“ dodal senátor Václav Láska.

Senátorka Šípová vzpomíná v souvislosti s nepřijetím Istanbulské úmluvy na podobný případ. „Už jednou Senát neratifikoval mezinárodní úmluvu. Šlo o Úmluvu o ochraně a podpoře rozmanitosti kulturních projevů UNESCO. Následně se ale ratifikace povedla o pár měsíců později,“ uvedla senátorka pro Alarm. Tuto smlouvu Senát neratifikoval v roce 2007 a argumenty odpůrců úmluvy obsahovaly některé podobné body jako dnes. Odpůrci například tvrdili, že ČR přijde o národní suverenitu nebo že je úmluva špatně přeložená. Kromě toho se tehdy obávali, že pokud ji přijmeme, vznikne nárok na oddělené lázně a koupaliště pro ženy a muže, právo sprejovat nápisy či nárok na rituální podřezávání ovcí v bytech.

Saša Uhlová je novinářka, od roku 2017 je redaktorkou Alarmu. Vystudovala romistiku na Karlově univerzitě a v minulosti pracovala jako terénní výzkumnice a učitelka. Ve svých textech se věnuje sociálním tématům a pracovním podmínkám.