Válkovo ministerstvo pro podporu alkoholismu

Pětina české dospělé populace pije rizikovým způsobem a hrozí jí závislost. Podle ministra Válka však zdanění alkoholu nijak nesouvisí s jeho spotřebou.

Stanislav Biler
Foto MZČR

Ministr financí Stanjura na sebe strhává pozornost tak často a v takové míře, že zastiňuje jiné mizerné ministry této vlády. Jedním takovým je ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, jehož (a naše) největší štěstí je, že se nyní nešíří žádná epidemie jako v letech, která už jsme raději vytěsnili. S Válkem v čele bychom byli všichni dávno mrtví. Ale možná se s ním upijeme k smrti, protože epidemie alkoholismu je v Česku dlouhodobě přehlížena a ignorována.

S výjimkou nejbohatších se musí všichni podílet na lepení díry ve státním rozpočtu, kterou způsobilo zrušení superhrubé mzdy, za nímž stála ODS, Babiš a Okamura. Podílet se musí všichni kromě producentů vína a konzumentů tohoto laciného alkoholu především z jižní Moravy. To je současně kraj s největším počtem alkoholiků v zemi. Daňovou výjimku pro alkohol z hroznů protlačili lidovci, kteří by si sice jindy vrtali koleno kvůli ochraně tradiční rodiny, nicméně alkoholismus coby jeden z největších původců rozvratu rodin jim kupodivu nevadí. Nulové zdanění vína stejnými argumenty hájí již dekády.

Kromě lidoveckých poslanců se zapojil i jihomoravský hejtman Jan Grolich, který řekl: „Pro mě je víno spíš zemědělský produkt než alkohol, protože je mnohem víc navázáno na to, že ho musí vinař sám vypěstovat, zpracovat a prodávat.“ To je vskutku dojemné vysvětlení, které by mohli okamžitě přijmout za své producenti kokainu a heroinu, což jsou lokální zemědělci pěstující koku a mák.

Kvalitní okena k obědu nevadí

Všechny nicméně trumfnul ministr alkoholu Vlastimil Válek, který se jako obvykle nezdržuje něčím tak triviálním, jako je vědecké poznání, nebo vůbec nějaké poznání, a coby ministr zdravotnictví plácá, co ho zrovna napadne. Třeba v rozhovoru pro Aktuálně Válek řekl: „Pokud si dá člověk pivo k obědu nebo si vychutná kvalitní koňak, nic na tom není… Jsem si stoprocentně jistý, že mezi zdravím Čechů a spotřební daní na alkohol je nulová souvislost. Bavme se o teorii závislosti. Každý má svoji návykovou látku jinou. Já třeba závidím lidem, kteří se dokáží zastavit u pěti chipsů.“

Začneme tím, že žádná zdravá nebo neškodná dávka alkoholu neexistuje a dát si k obědu alkohol v pořádku není, i když mu budete říkat kvalitní koňak nebo archivní okena. Pokud si je Válek stoprocentně jistý něčím, co si zrovna vycucal z prstu, měl by ideálně rezignovat. Že mezi zdaněním a spotřebou, a tedy i zdravím Čechů souvislost existuje, ví každý, kdo šel někdy okolo googlu a zeptal se ho na to.

Kdyby to Válek zkusil, nebo se prostě zeptal někoho na ministerstvu, v jehož čele stojí, věděl by to. Jak ukazují prakticky všechny studie i metastudie, vyšší daně znamenají nižší spotřebu a nižší spotřeba alkoholu znamená méně mrtvých, méně nemocných a nižší náklady pro celý zdravotnický systém. Totéž by Válkovi vysvětlila a doporučila také Světová zdravotnická organizace. Nulovou daní na víno naopak jako společnost dotujeme byznys vinařů, a to svým zdravím a sociálními i ekonomickými dopady na společnost.

Na otázku, jestli by zavedl daň na víno, Válek řekl, že ano, ale vlastně ne: „Já bych byl hned pro. Jenže když ji zavedu, začnou lidé jezdit na Slovensko nebo do Rakouska, kde daň nemají, a je vymalováno. Já chci něco jiného. Je absurdní, aby švédská ministryně zdravotnictví k bio lososovi nabídla dvě deci bílého a dvě deci červeného. A to ve Švédsku daň na víno mají. Proč se ale nabízí na oficiální večeři ministrů? Proč se v každém seriálu chlastá?“ ptá se neználek Válek.

Válek by chtěl zdanit víno, ale nemá to cenu, protože alkoholici sednou na kolo a budou jezdit pro víno do Rakouska a na Slovensko. Jediné možné řešení je, aby švédská ministryně zdravotnictví přestala k lososovi nabízet víno a v seriálech, na které se Válek dívá, se přestalo chlastat.

Možná by teda Válek mohl zkusit nějakou současnou produkci a nekoukat pořád dokola na Dallas a Okres na severu. A možná by nám všem bylo líp, kdybychom místo Válka měli švédskou ministryni zdravotnictví, protože Švédsko okupuje v žebříčku spotřeby alkoholu opačnou pozici na Česko, které je soustavně a dlouhodobě na čelních příčkách. Což nepřekvapí, když si lze u nás koupit alkohol prakticky kdykoli, kdekoli a v jakémkoli množství. Ani vodu v Česku nelze sehnat tak snadno jako pivo.

Pětina dospělých na cestě k deliriu

Podle Válka prý nestačí jen zvednout DPH, ale řešení musí být komplexní. To se dá asi říct o každém problému na světě. Možná právě proto máme různá ministerstva, aby se o komplexní řešení pokoušela, přičemž se tato řešení dají vytvářet po částech. Třeba že jako první zdaníte alkohol, aby krabice nejlevnějšího vína nesoutěžila cenou s minerálkou nebo kojeneckou vodou. Protože v takovém světě dnes žijeme.

Vždyť podle oficiálních vládních materiálů má k alkoholismu nakročeno v různé míře více než jeden a půl milionu dospělých Čechů a Češek, tedy zhruba pětina dospělé populace. Z toho 900 tisíc dospělých pije způsobem, který poškozuje jejich duševní a fyzické zdraví. Každý rok zemře kvůli alkoholu šest až sedm tisíc lidí a alkoholici mají život kratší v průměru o 24 let. Odhad nákladů pro společnost z roku 2016 mluví o 56 miliardách ročně, v době před inflací. To je víc peněz, než kolik chce vláda seškrtat na dotacích nebo o kolik chce zvednout daně.

V roce 2018 vysvětloval národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil tehdejší vládě, že je třeba snížit dostupnost alkoholu a zvýšit spotřební daň. O ministerstvu zdravotnictví tehdy řekl, že je v této oblasti již dvě dekády prakticky nečinné. A jak vidíme, současný ministr Vlastimil Válek na tuto nečinnost plynule navazuje, když se s celou situací popasuje prostě tak, že si něco vycucá z prstu a suverénně oznámí do médií, že mezi zvýšením daní na alkohol a zdravím Češek a Čechů není vůbec žádný vztah.

S takovými ministry se bohužel neposuneme nikdy nikam a Česko bude nadále oázou alkoholismu, kde ostatně i politika vlády častěji připomíná spíše apokalyptické delirium než svět střízlivé radosti ze života.

Autor je redaktor Alarmu.

Tento článek mohl vzniknout jen díky podpoře čtenářů

Podpořte nás

Stanislav Biler je spisovatel, novinář a sociolog. Věnuje se především domácí politice, školství a životu na periferii Česka. Od roku 2021 připravuje videopořad Všichni tady umřeme. | [email protected]