Alice oznámila působnost ve čtyřech dalších zařízeních Alzheimer Home

Odborová organizace zaměstnankyň a zaměstnanců v sociálních službách Alice rozšířila minulý týden své působení do čtyř dalších zařízení pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou.

Saša Uhlová

Ve čtvrtek 13. října přišla Odborová organizace zaměstnankyň a zaměstnanců v sociálních službách Alice se zprávou, že se jí podařilo rozšířit působení ve čtyřech domovech, které spadají do sítě zařízení Alzheimer Home. Tento řetězec pobytových zařízení přešel v letošním roce pod společnost Penta Hospitals. Alice nově působí na pobočkách v Českých Budějovicích, Zlíně, České Lípě a Filipově. Již před rokem a půl začala působit na pobočce v Jihlavě. „Společně se stovkou našich kolegyň a kolegů v Českých Budějovicích, Zlíně, České Lípě, Filipově a Jihlavě, kde už odbory jsou, jsme si dneska hrdě nasadili/y placky s heslem ‚Chci férové podmínky v Alzheimer Home‘,“ uvedla organizace Alice na svém facebookovém profilu.

Jednotlivec pracovní podmínky na pracovišti nezmění.

Odborová organizace Alice vznikla v červenci 2020, jedná se o jednooborovou organizaci, která působí na různých pracovištích. V odborech se organizují jak lidé z větších zařízení, tak lidé z menších domovů důchodců. Sdružují i individuální členy, kteří jsou organizovaní v Alici, ale nemají zatím ohlášenou působnost na svém pracovišti. Těm odbory pomáhají v pracovněprávních otázkách a snaží se zároveň, aby se do odborů zapojilo víc lidí, a mohly tam tak ohlásit svou činnost. „Protože jednotlivec pracovní podmínky na pracovišti nezmění,“ vysvětluje předsedkyně  odborů Alice Dana Búriková.

Tam, kde odbory ohlášené jsou, pomáhá Alice zaměstnancům zlepšit pracovní podmínky a vyjednat kolektivní smlouvy. „Když jsme v Jihlavě založili odbory, byli jsme ještě pod Alzheimer centrem, pak jsme přešli pod Pentu, která převzala celé Alzheimer centrum. V tu chvíli jsme podepisovali kolektivní smlouvu a věděli jsme, že se musíme rozšířit do dalších center, abychom vyjednali lepší podmínky i pro ně. Proto jsme opravdu rádi, že jsme mohli ohlásit působnost v dalších centrech a zvýšili si tak šanci na férové kolektivní vyjednávání.“ vysvětluje Búriková.

Mezi největší problémy zaměstnanců v sociálních službách patří nedostatek personálu a nízké mzdy, což je podle Dany Búrikové provázané. „Kvůli tomu, že tam jsou nízké mzdy, je tam nedostatek zaměstnanců, a tím pádem se tam nikomu nechce jít pracovat, protože je tam strašně moc práce navíc. Je to začarovaný kruh.“

Alice mimo jiné požaduje, aby vedení Alzheimer Home dorovnalo sedmnáctiprocentní inflaci, a poskytlo tak zaměstnancům férové mzdy garantované kolektivní smlouvou.

Název odborů Alice je inspirován Alicí Masarykovou, která byla průkopnicí v profesionalizaci sociální práce a sociálních služeb v Československu. Založila například Československý červený kříž, jehož byla předsedkyní, nebo Vyšší sociální školu.

Tento článek mohl vzniknout jen díky podpoře čtenářů

Podpořte nás

Saša Uhlová je novinářka, od roku 2017 je redaktorkou Alarmu. Vystudovala romistiku na Karlově univerzitě a v minulosti pracovala jako terénní výzkumnice a učitelka. Ve svých textech se věnuje sociálním tématům a pracovním podmínkám.