Francouzský stát prohrál klimatickou žalobu. Podle soudu selhává v řešení klimatické krize

Soud rozhodl, že francouzská vláda nedělá dost pro řešení klimatické krize, a uložil jí co nejdříve zjednat nápravu. Podobná žaloba se připravuje i v Česku.

bja

Sdružení ekologických organizací ve středu vyhrálo soud nad francouzským státem. Administrativní soud v Paříži rozhodl, že stát selhává v řešení klimatické krize a nedrží sliby ohledně omezení vypouštění skleníkových plynů. Žalobu podaly čtyři neziskové organizace, mezi nimi francouzské odnože organizací Greenpeace a Oxfam. Doprovázela ji petice podepsaná více než dvěma miliony Francouzů.

Francouzská vláda se v roce 2015 zavázala redukovat emise skleníkových plynů o čtyřicet procent do roku 2030. Do poloviny 21. století by pak podle vlastních slibů měla dosáhnout uhlíkové neutrality. Environmentální organizace ji obviňují, že se k cíli, který si předsevzala, dostatečně nepřibližuje, což má dopad na život a zdraví obyvatel Francie. Soud dal nevládním organizacím za pravdu. Uložil vládě, aby to co nejdříve napravila.

„Přelomové rozhodnutí soudu dokazuje, že pasivita státu už nemůže být tolerována, protože je ilegální. Ani tak ale tento boj není uzavřen. Usvědčení státu z nečinnosti je jen první krok, po němž musí ze strany státu následovat zavedení konkrétních opatření k ochraně životního prostředí,“ řekla britskému deníku Guardian Cécilia Rinaudo, ředitelka jedné z organizací, které žalobu na stát v březnu 2019 podaly.

Výsledek soudního jednání může být inspirací pro klimatické žaloby v dalších zemích. Jedna z nich se chystá i u nás. „Je to pro nás povzbuzení, že klimatické žaloby mohou být úspěšné,“ řekl Alarmu Jiří Jeřábek ze spolku Klimatická žaloba ČR. Spolek plánuje žalobu na český stát podat v březnu, připravuje ji rok, loni v létě spustil její veřejnou část. Cílem je, aby soud uložil státu přepracování národní strategie ochrany klimatu.

Na realizaci žaloby proti Česku přispěli lidé prostřednictvím portálu Darujme.cz čtvrt milionu korun. Z odborného pohledu na ní pracuje advokátní kancelář Frank Bold a její součástí budou tři odborné posudky od českých i zahraničních vědců. 203 členů spolku zatím podalo předžalobní výzvu.

Většina států světa se zavázala snižovat dopady klimatické krize prostřednictvím Pařížské dohody, která byla výsledkem Klimatické konference pořádané OSN v roce 2015.

 

Tento článek mohl vzniknout jen díky podpoře čtenářů

Podpořte nás

Čtěte dále