Do Bruselu česká média nedohlédnou. Ani nechtějí

S postupující bulvarizací českých médií, která řeší zástupná témata, přicházíme o možnost sledovat politiku Evropské unie a ovlivňovat tak naši budoucnost.

Tomáš Tožička

Několik dní na mě z Twitteru vyskakovaly zprávy o tom, že ministryně financí Alena Schillerová neumí anglicky. Tahle paní mezi oblíbence českých médií nepatří. Tedy, jak už je u nás dobrým zvykem, kromě těch novinářů, kteří pracují pro svěřenský fond jejího šéfa. Jenže ti, kteří nepracují pro Babiše, pracují zase pro Bakalu, Křetínského, Kellnera či jiné vykuky. Takže si vlastně nevyberete.

Naštěstí tu máme „nezávislá média“, která jdou vládě tvrdě po krku, jako třeba Forum24 či Echo24. (kdoví, proč je číslo 24 na pravici tak populární). Bohužel v těchto novinách působí nedouci a zmatkáři, kteří napíší na první dobrou každý nesmysl, který je napadne. Asi nejslavnější z nich je Lenka Zlámalová, která pod titulkem Máme méně chudých než Němci a Švýcaři klidně tvrdí, že „zůstáváme s náskokem nejvyspělejší a nejcivilizovanější zemí střední Evropy“ a že naši důchodci jsou na tom o moc lépe než ti švýcarští či němečtí. To, že Zlámalová neumí číst statistické údaje, je při jejím vzdělání podivné, ale asi jde o realistický obraz českého terciárního školství.

Zpráva dne: možná neumí anglicky

Než se z šéfredaktorů obou médií Šafra a Balšínka stali „novinářští disidenti“, prosluli v českém novinářském světě hlavně tím, že bulvarizovali českou žurnalistiku. Že se ve svých nových mediálních projektech o moc dál neposunuli, ukazuje případ ministryně Schillerové, kterou se v obou médiích snažili zesměšnit hned po jejím návratu z Rady Evropské unie pro hospodářské a finanční záležitosti (zkráceně ECOFIN). Ze všech důležitých věcí, které se na Radě projednávaly, nám Echo a Forum přinesly dvě informace: že Schillerová zablokovala v Evropě nezdanění doma páleného alkoholu a že neumí anglicky.

Psát nesmysly, odvádět pozornost od důležitých věcí a vytvářet skandály, jen aby přibyli další předplatitelé, je bulvár. Rozdíl mezi Bleskem, Echem24 a Fórem24 se stírá.

Vezměme to z té vtipnější stránky. Zaskočená ministryně nedokázala odpovědět na otázku v angličtině. Video lítalo po sítích jako divé, tak jsem si ho nakonec taky pustil, že si zvednu náladu cizím trapasem. Bohužel to ale zas taková zábava nebyla. Pro ty, kdo neví, o co se jedná, krátký popis: ministryně Schillerová přijíždí do budovy Rady EU v Bruselu, vchází dovnitř a celá natěšená, byť pýřící se skromností, zamíří k zahraničním novinářům. Ti jí položí poměrně jednoduchou otázku: „Je možné, že vláda Spojených států uvalí cla na Evropskou unii. Vaše země je zapojena do exportu. Máte z termínu čtrnáctého listopadu obavu, nebo si myslíte, jak řekl Jean Claude Juncker, že žádná cla uvalena nebudou?“ Novinář mluvil o clech na produkty automobilového průmyslu, o kterých mělo být rozhodnuto do 13. listopadu. Není patrné, zda otázce rozuměla a pochopila ji, ale je zjevně bezradná, jak na ni odpovědět. Obrací se na asistentku, ta se snaží napovědět něco o diskuzi, načež to celé Schillerová ukončí (anglickými) slovy: „Nevím, uvidíme.“

To samozřejmě není nejlepší odpověď, ale vzhledem k české unijní politice naprosto očekávatelná. Na první pohled by mě nenapadlo podezírat Schillerovou, že nerozumí anglicky, ale jako velmi pravděpodobné se jeví, že o nějakých clech nemá ani tušení. Což je ovšem mnohem závažnější problém. I když jsme jen automobilová montovna, a žádná česká automobilka už není, přesto (nebo právě proto) bych od ministryně financí očekával větší zájem.

Zajímat se o unijní politiku

Přeci jen, místní pobočka koncernu Volkswagen s názvem Škoda Auto je tradičně jedním z největších plátců daní. Jenže čeští politici do mezinárodních aktivit EU moc nevstupují. Vlastně ani žádná koordinace na úrovni vlády, která by řešila unijní otázky přes Radu EU, pořádně nefunguje. A to si připomeňme, že právě Rada EU je nejmocnějším orgánem Evropské unie, přes kterou mohou vlády jednotlivých států zásadně ovlivnit dění v Unii. Pokud se o něj ovšem zajímají.

Schillerová by se mohla vymlouvat, že na listopadovém ECOFINu nebyla otázka amerických cel řešena. Pro Česko je to ovšem v současné nešťastné situaci dominujících automontoven, skutečně zásadní problém. Naštěstí administrativa Bílého domu zatím cla odsouvá.

Nevím samozřejmě, jak dobře umí Alena Schillerová anglicky. Ale než jsem si stačil dát cigaretu, našla moje žena článek z Lidových novin, v němž v srpnu 2018 skrze telefonické dotazy novináři zjišťovali, jak ministři umí anglicky. „Strážkyně státní kasy“ byla zařazena do skupiny, která „zvládá angličtinu na velmi dobré nebo přinejmenším slušné úrovni“. Připomeňme si, že podobný pokus z roku 2011 v době Nečasovy vlády dopadl ještě hůře a anglicky neuměl ani ministr školství Josef Dobeš. Pokud měli redaktoři pochybnosti, mohli udělat totéž co já – obrátit se na mediální databázi. Nebo jí mohli prostě zavolat a položit dotaz v angličtině. Místo toho vypustili kachnu.

To, jak byla tato situace pokryta, ukazuje, že bulvarizace médií pokračuje. Přes deklarovaně prounijní kurs mnoha médií zůstávají děje v orgánech EU mimo jejich zájem. A tak se po posledním zasedání ECOFINu opět nedozvíme nic o tom, jak hodlá EU řešit danění digitální ekonomiky a jeho přerozdělování mezi jednotlivé státy. Někoho by mohl zajímat i stav diskuze o tzv. stablecoinech a možné evropské elektronické měně. A nezajímavé by nebylo ani to, že se poprvé sešli ministři financí a školství, aby společně řešili vzdělání jako „základ evropského blahobytu“.

Pálenka jako problém číslo jedna

Zato jsme se dozvěděli – a to především právě díky paní ministryni –, že se zatím nepřijme žádné celoevropské rozhodnutí o plné legalizaci domácího pálení. Bylo jí vyčítáno, že domácí pálení nemá nic společného s tzv. metanolovou aférou. Nicméně odpor vlády k domácímu pálení také není nic nového a Odbor protidrogové politiky Úřadu vlády ČR již několikrát odkázal na pálení produktů v tzv. pěstitelských pálenicích, které garantují aspoň základní bezpečnost alkoholových výrobků. A ano, i snadnou kontrolu výběru daní. Odtud se nejspíš bere onen poněkud zmatený odkaz na prodej vraždících nápojů.

Asi by se teď hodila nějaká česká fráze jako třeba „Taky nemám rád Schillerovou a Babiše, ale…“ Jenže v tomhle případě je zcela irelevantní, jaký na ně mám názor. Důležité je, že psát nesmysly, odvádět pozornost od důležitých věcí a vytvářet skandály, jen aby přibyli další předplatitelé, je bulvár. Rozdíl mezi Bleskem, Echem a Fórem se stírá.

Šéfredaktoři Balšínek se Šafrem opět prokázali, že nejsou schopni podávat relevantní a ověřené zprávy. Bohužel to platí o velké části mediální scény. Jak listí se na nás snáší listopadová záplava hesel o pravdě a svobodě i lkání nad rozdělenou společností. Ani jednomu nepomůže, když se budou šířit přes média nesmysly. Pro ty z vás, které by ještě zajímalo, o čem se na Radě jednalo, je k dispozici zápis s přílohami dokumentů v češtině na webových stránkách EU. Z médií se o tom totiž nedovíte.

Autor je odborník na regionální rozvoj.

 

Čtěte dále