Přísedící v kauze Fénix byl vyloučen pro podjatost

Soudní senát vyloučil z rozhodování přísedícího Petra Blahuše. Na svém facebookovém profilu prezentoval osobní názory na kauzu Fénix.

Saša Uhlová

V pondělí v Praze pokračovalo soudní jednání s pěticí obžalovaných obviněných v souvislosti s údajným útokem na vlak v takzvané kauze Fénix. Soudkyně Hana Hrnčířová v odpoledních hodinách jednání přerušila, protože senát obdržel námitku podjatosti, kterou podala obhajoba. Jednalo se o návrh na vyloučení člena rozhodujícího senátu, přísedícího Petra Blahuše.

Minulý týden vyšel v Lidových novinách článek Když aktivista soudí aktivisty, na základě kterého obhajoba usoudila, že by mohl být Blahuš podjatý. „Po důkladném ověření těchto informací byla obhajoba nucena s ohledem na skutečnost, že člen senátu již vyjádřil svůj názor na to, jak by věc měla být posouzena, podat námitku,“ uvedl pro Alarm jeden z obhájců Pavel Uhl. Soud námitce právě z těchto důvodů vyhověl.

V námitce obhajoba dlouze rozebírá názory přísedícího, které jsou v přímém rozporu s názory obžalovaných. Jedná se zejména o vyloženě rasistické a sexistické názory doprovázené četnými vulgarismy.

V dějinách české justice je spíše neobvyklé, že námitce vyjde vstříc již soud prvního stupně, na jehož rozhodování se podílí dotčená osoba. Podle Uhla to svědčí o tom, že důvody byly skutečně závažné a nevzbuzovaly pochyby.

Námitka podjatosti obsahuje podrobnou analýzu facebookového profilu Petra Blahuše, přílohu pak tvořily screenshoty a kopie článku z Lidových novin. V námitce obhajoba dlouze rozebírá názory přísedícího, které jsou v přímém rozporu s názory obžalovaných. Jedná se zejména o vyloženě rasistické a sexistické názory doprovázené četnými vulgarismy.

To, co nakonec rozhodlo, ale byla podle soudkyně Hrnčířové skutečnost, že se přísedící Blahuš vyjadřoval k samotné kauze. Dne 4. srpna 2016 například komentoval odkaz na zprávu, která referovala o této kauze: „První případ od roku 1989 – a vlastně ještě mnohem déle –, kdy před soudem stanula organizovaná (v tomto případě navíc mezinárodní) skupina obžalovaná z terorismu.“

Pod tímto jeho statusem byla diskuse, ve které Blahuš psal, že „terorizmus je vše, co útočí na podstatu státu, a to s politickým podtextem. Zda u toho má někdo umřít, nebo ne, je irelevantní“. Dále pak v návaznosti na jiné komentáře uvedl, že „tento případ, alespoň dle podané obžaloby – zapálit vlak s vojenským materiálem, od kterého mohlo chytit i okolí, se sem ale myslím vejde.“

Podle obhajoby se v tomto případě jedná o „zcela jasné veřejné předchozí posouzení věci, které obsahuje jak právní soudy (terorismus je vše politické proti státu) a skutkové závěry (pokud by zapálili vlak, mohlo by chytnou okolí a proto to je terorismus)“, jak uvádějí v námitce podjatosti. Soudkyně Hrnčířová uvedla, že to byla právě tato skutečnost, která vedla senát k vyloučení Petra Blahuše. Soudní líčení je odročeno na neurčito, Petra Blahuše bude muset nahradit jiný přísedící.

 

Saša Uhlová je novinářka, od roku 2017 je redaktorkou Alarmu. Vystudovala romistiku na Karlově univerzitě a v minulosti pracovala jako terénní výzkumnice a učitelka. Ve svých textech se věnuje sociálním tématům a pracovním podmínkám.