„Chceme pravdu“ a „dělejte svou práci,“ skandovali lidé před Českou televizí

Kolem dvou set osob demonstrovalo v neděli odpoledne před budovou ČT. Vyjadřovali svůj nesouhlas s tím, jak Česká televize referuje o masakru v Gaze.

suh
Foto Alarm

V neděli odpoledne se před hlavní budovou České televize na Kavčích horách sešlo kolem dvou set demonstrantů, kteří přišli vyjádřit svou nespokojenost se zpravodajstvím veřejnoprávní televize ohledně aktuálního masakru civilního obyvatelstva v Gaze. Účastníci drželi palestinské vlajky a cedule s nápisy jako „Za naše peníze vaši pravdu“, „Stop supporting genocide“, „Česká televize manipuluje Čechy“, „Přestaňte nám lhát“, „Ceasefire now“, „Free Gaza“ nebo „NE etnické čistce. Konec vojenské spolupráce s Izraelem“.

Podle Anny Vrbasové, která demonstraci uvedla, není potřeba čekat na vyjádření světových odborníků, jestli v Gaze probíhá genocida, protože je podle ní zřejmé, že to genocida je. Připomněla, že zde zemřelo téměř 16 tisíc dětí, přes 80 000 jich bylo zraněno a také to, že nyní čelí milion lidí hladomoru. Zmínila také vybombardování nemocnic, domů, stanů, obchodů, parků, hřbitovů, ústavů pro onkologické pacienty a rovněž tábory, kde izraelská armáda mučí civilisty.

„Nic z těchto absolutně šokujících, brutálních a zcela zásadních informací o tom, co se ve světě děje – nebylo publikováno veřejnoprávní televizí České republiky,“ vyčetla televizi s tím, že to jediné, co se dozvídáme je, že „Izrael úspěšně likviduje teroristy.“ Vrbasová připomněla i analýzu zpravodajství o Gaze a Izraeli, kterou si nechala ČT vypracovat na Masarykově univerzitě v Brně. Ta prokázala silnou subjektivitu a jednostrannost ve prospěch izraelské strany. Ve studii se také objevilo, že „vědci dospěli k závěru, že vysílání České televize ignorovalo širší souvislosti a k palestinské straně přistupovalo dehumanizujícím způsobem.“

„Ilustrace práce České televize z posledních dnů a týdnů je to, že úsilí o příměří v Gaze Česká televize opakovaně označuje za ‚šikovný tah Hamásu‘ a ‚lest‘, která se Izraeli děje jen proto, aby vypadal jako ten, který blokuje příměří,“ uvedla Martina Halas Vacková s tím, že tento přístup staví opakovaně Izrael do role pasivní oběti, kdy se mu odmítání dohody o příměří děje proti vlastní vůli.

Další z řečníků vyzdvihl myšlenku veřejnoprávního média, které by podle něj mělo fungovat jako čtvrtý pilíř demokracie, který bude hlídat ty, kteří nám vládnou. Aby tuto roli televize plnila, musela by se podle řečníka „dožadovat odpovědí lidí, kteří jsou u moci.“ A právě tuto roli podle něj televize neplní.

Následovaly projevy v angličtině. V prvním Tamer Bakkar připomněl mrtvé děti. „15 tisíc dětí, jako je to vaše, 15 tisíc dětí, které měly sny, 15 tisíc dětí s nadějí. A teď 15 tisíc dětí v hrobě,“ řekl a pokračoval otázkou na českého prezidenta Petra Pavla, zda slyšel slova devítiletého Omara Hammada, který se ptal: „Můj otec byl upálen zaživa, kam mám teď jít?“ V dalším se Omar Beseiso obracel na přítomné s tím, že představují globální lidské svědomí. „Jste zastánci práv, kteří usilují o vybudování nového světa bez násilí, nadvlády a útlaku. Svět, ve kterém převládá svoboda, sociální spravedlnost, lidská práva a mír,“ řekl Beseiso, podle kterého univerzitní studentské protesty v USA a Evropě představují hlas pravdy a svědomí.

Ke konci demonstrace promluvila Jana Ridvanová, která přítomné pozvala na pondělní promítání filmu 1948: Zrod & Katastrofa od 19:00 v kině Lucerna. „Jedná se o velice silný dokument, kde mluví pamětníci roku 1948, jak Palestinci, tak Izraelci, stejně tak historici, izraelští a palestinští. Kdo chce porozumět dnešnímu dění na Blízkém východě, musí pochopit, k čemu došlo v roce 1948 a co následovalo,“ uzavřela Ridvanová.

Po projevech a dalším skandování se demonstranti pokojně rozešli. Demonstraci zpovzdálí sledoval mladý muž zahalený do izraelské vlajky. Stál na chodníku, po kterém přicházeli lidé od metra. Nikdo z příchozích ho nekontaktoval a ani on se nepokusil o kontakt s demonstranty.

Čtěte dále