potravinová soběstačnost | Deník Alarm

Pomalý a vytrvalý vyhrává. Fenomén jedlých lesů

Koncept jedlého či potravinového lesa, spadající do oblasti udržitelného zemědělství, u nás zatím není příliš známý. Přetiskujeme text z nového čísla A2, které se věnuje samozásobitelství.

Anna Roodhof
Na cestě k obživě družstevnictvím

V Praze se chystá otevření prvního bezobalového komunitního obchodu s výrobky ekologického zemědělství. O jeho podobě jsme hovořili s členy spolku obŽIVA.

Lukáš Likavčan
Družstevnictvím ke společenskému pokroku

Reportáž z drážďanského spotřebního družstva VG.

Tomáš Uhnák
Revoluce skrze zemědělství?

Se zemědělskými aktivisty Iñakim Urkixou a Irantzu Duro z baskické organizace Laia ekosormena jsme mluvili na březnovém evropském sjezdu iniciativ propagujících a uplatňujících myšlenku komunitou podporovaného zemědělství.

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Zelená revoluce ukradena

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Tentokrát uvádíme rozhovor s Dagmar Milerovou Práškovou, analytičkou potravinové bezpečnosti organizace Glopolis – Pražského institutu pro globální politiku. Mluvili jsme o potravinové soběstačnosti a udržitelných i neudržitelných modelech zemědělství ve […]

Tomáš Uhnák
Gastronomie krize: Vysoká cena levných potravin

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Nabízíme exkurz do dějin gastronomie v dobách […]

Tomáš Uhnák
Národ sobě

Na prvních stránkách novin se v souvislosti s nástupem nové vlády objevilo nové, na první pohled sympatické spojení „potravinová soběstačnost“. Nemáme dovážet zeleninu z Polska, jogurty z Německa a pohanku z Číny, ale pěstovat více vlastních potravin a vytvořit tak na českém venkově více pracovních míst. Zdá se, že tento posun odpovídá zkušenostem s malou dohledatelností zdrojů a omezenou kontrolovatelností kvality […]

Tereza Stöckelová