Klimatické inženýrství: místo řešení nová hrozba

Studie ukazuje, že klimatické inženýrství aplikované na pobřeží Kalifornie by mohlo zintenzivnit vlny veder v Evropě.

stb
Foto Remi Boudousquie, Unsplash

Nová studie modelovala možné nezamýšlené důsledky regionálního klimatického inženýrství. Studie se věnovala technice „rozjasňování mraků“, kdy se rozprašují reflexivní aerosoly do mraků nad oceánem, aby odrážely více slunečního svitu zpět do vesmíru a tím pomáhaly ochlazovat dané oblasti. V případě snahy o ochlazení západního pobřeží Spojených států by takový zásah podle studie vedl v budoucnu k nárůstu vln veder v Evropě. V současnosti nejsou důsledky podobných zásahů prozkoumány a aplikace metody není nijak regulována. O studii informoval deník The Guardian.

Zatímco celosvětové použití této techniky by bylo obtížně proveditelné, regionální aplikace jsou mnohem dostupnější. Pro využití dané technologie přitom neexistují žádné regulace, důsledky jsou málo prozkoumány a potenciálně mohou destabilizovat situaci na jiných místech planety. Jednotlivým zemím, ale nakonec ani městům či bohatým jedincům v tuto chvíli nic nebrání ovlivňovat tímto způsobem lokální klimatické podmínky.

Vlny veder posledních let podnítily geoinženýrský výzkum, který hledá způsoby snižování teploty. V Austrálii se tak vědci v posledních čtyřech letech pomocí rozjasňování mraků pokouší ochladit Velký bariérový útes, a zpomalit tak jeho bělení. Při jiném experimentu zkoušeli tuto metodu vědci v Kalifornském zálivu.

Studie naznačuje, že klima lze lokálně přizpůsobit či ochladit, ale současně tyto techniky vedou k dalekosáhlým a těžko předvídatelným důsledkům. Vědci v simulaci prokázali, že by dokázali pomocí této techniky snížit vlny veder v západní části Spojených států až o 55 procent. Postupně by však došlo ke zpomalení Atlantické meridionální cirkulace a okolo poloviny století by došlo k nárůstu veder jinde ve světě, zvláště pak v Evropě.

Čtěte dále