Nick Srnicek dorazí do Prahy. Představí zde překlad knihy Až skončí práce

Teoretik Nick Srnicek navštíví v pátek Prahu. Setkat se s ním můžete ve Vile Štvanice nebo na sobotním knižním jarmarku Knihex.

Deník Alarm
Foto Alarm / Day Shift Office

Do Prahy zavítá na pozvání redakce Alarmu britský teoretik Nick Srnicek. S organizací této návštěvy vypomáhá i české zastoupení nadace Friedrich-Ebert-Stiftung. Nick Srnicek přijede uvést český překlad knihy Až skončí práce. Dějiny domácnosti a boje za volný čas, kterou právě vydává Nakladatelství Alarm. Napsal ji společně se svou ženou Helen Hester a věnují se v ní tomu, proč nám neplacená práce stále bere tolik času a jaký vliv to má na naši svobodu a schopnost realizovat se.

Nicka Srnicka budete v Praze moci vidět hned dvakrát. Nejprve v pátek 7. června vystoupí na akci Alarmu v pražské Vile Štavnice, kde společně oslavíme vydání českého překladu. Kromě oslavy s ním budeme diskutovat o neplacené práci, nukleární rodině a postpracovní společnosti. S autorem povede rozhovor teoretička a kurátorka Tereza Stejskalová, která knihu Až skončí práce přeložila. Do diskuse se zapojí i šéfredaktor Alarmu Jan Bělíček.

V sobotu 8. června bude Srnicek k zastižení také na knižním jarmarku Knihex v pražských Kasárnách Karlín. I tady by měl debatovat s šéfredaktorem Alarmu Janem Bělíčkem. Na obou událostech bude možné si knihu koupit.

Text nabízí neotřelý pohled na to, jak se v posledních staletích vyvíjela instituce rodiny nebo jak se proměňovaly naše hygienické normy. Srnicek a Hester předkládají zároveň celou řadu příkladů urbanistických, architektonických, designových, technologických a jiných inovací, které lidem zásadně usnadnily domácí práce. Také ale kladou důraz na proměnu organizace veřejného i soukromého prostoru tak, aby neplýtval lidským potenciálem a společnost se mohla kolektivně podílet na vykonávání zdánlivě banálních každodenních úkonů, jako jsou péče o dítě a bližní, praní prádla, vaření, uklízení a další. Autoři argumentují ve svém textu tím, že nám tyto činnosti ubírají obrovské množství času, který bychom jinak mohli využít k rozvoji našeho lidského potenciálu.

Až skončí práce je vůbec první překladovou knihou, kterou vám Nakladatelství Alarm předkládá. Pokud si chcete knihu pořídit a zároveň nás podpořit, nejvíce nám pomůžete, když si knihu pořídíte na akcích typu Knihex nebo přímo na našem e-shopu. Jenom tak se celá pořizovací částka dostane k nám do redakce a my ji budeme moci následně využít k výrobě dalších zajímavých knih pro naše čtenářstvo. Tituly Alarmu budou letos dále přibývat a bude jich opravdu hodně. Těšte se!

Čtěte dále