Polský poslanec navrhuje zdanit soukromé tryskáče. Z jejich výnosu chce financovat rozšíření železnice

Poslanec Adrian Zandberg ze strany Lewica Razem před eurovolbami mobilizuje voliče.

dce
Foto Paweł Wiszomirski, Wikipedia Commons, CC0 1.0 DEED

Adrian Zandberg, polský poslanec ze strany Lewica, navrhl na tiskové konferenci 21. května v Lublini zdanění soukromých letadel vlastněných milionáři. „Peníze vybrané na daních by měly směřovat k rozšíření evropské železniční sítě, která by se tak stala funkční alternativou k letecké dopravě,“ prohlásil Zandberg.

Poslanec dále zdůraznil, že taková iniciativa je klíčová pro zlepšení veřejné dopravy v Evropě, posílení lokálních spojů, výstavbu vysokorychlostní železnice a v neposlední řadě snížení emisí CO2. Zandberg při projevu také varoval, že vítězství Křesťanských demokratů (v evropském parlamentu koalice EPP) v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu by udrželo současný status quo, který upřednostňuje zájmy velkých korporací na úkor občanů.

 

Podle Zandberga by vítězství Levice vedlo k investicím do veřejné dopravy, bydlení, zvýšení mezd a ekonomické rovnosti. Také varoval před záměry krajní pravice destabilizovat Evropskou unii. Polské volby do Evropského parlamentu se budou konat 9. června, zvoleno bude 53 europoslanců.

Frakce Lewica, složená z několika stran levé části politického spektra, v současné době prochází obdobím vnitřní konsolidace. Ve volbách v roce 2023 získala 8,6 procenta hlasů, což byl pokles oproti předchozím volbám, kdy měla 12,6 procenta hlasů. Ve volbách skončila na čtvrtém místě. Tento výsledek znamenal pokles zastoupení v polském parlamentu, kde má nyní dvacet šest poslanců – devatenáct patří do sociálnědemokratické strany Nowa Lewica, šest do Lewica Razem, jejímž členem je i Zandberg.

V povolebním vyjednávání se členové Lewice Razem rozhodli nevstoupit do vládní koalice a vládu jen podpořili, Nova Levice má v Tuskově vládě čtyři ministry. Lewica jako celek je významná politická síla, zejména v kontextu podpory pro sociální a liberální reformy, jako jsou práva LGBTQ+ a liberalizace zákonů o potratech, které jsou neustále zásadními tématy mezi polskou veřejností.

V současném politickém klimatu, kdy se Polsko posunulo k pravicovějšímu a konzervativnímu vedení pod stranou Právo a Spravedlnost (PiS), hraje Lewica klíčovou roli v opoziční koalici snažící se o větší přiblížení Polska k Evropské unii a obnově liberálně-demokratických principů​.

Čtěte dále