Pay Gap 24: Práce během mateřské a rodičovské

V nové epizodě podcastu Pay Gap se Šárka Homfray a Lucie Václavková věnují možnostem práce během mateřské a rodičovské dovolené.

Šárka Homfray, Lucie Václavková

Čím dál více žen hledá cesty, jak během mateřské a rodičovské nevypadnout úplně z pracovního trhu a v ideálním případě ani neztratit nic ze své kvalifikace. Vznikají nové projekty či iniciativy, které se tomuto tématu věnují, a jednou z nich je Mumdoo. Se zakladatelkami Kristýnou Cejnarovou a Lucií Bášovou jsme si povídaly o tom, jak Mumdoo pomáhá ženám pracovat i během rodičovské dovolené, jak vlastně stíhají všechny své role, co jim usnadňuje fungování a proč kromě zprostředkování práce dělají i vlastní průzkumy.

Kristýna s Lucií mají vysokoškolské vzdělání, zahraniční zkušenosti a za sebou naplňující práci v marketingu. Během pandemie se staly matkami a po prvním střetu s českým systémem (ne)podpory slaďování začaly hledat cestu, jak si kromě role matek udržet i něco ze své původní profesní identity. Věděly, že nejsou jediné, kdo se o něco takového pokouší, a proto založily platformu Mumdoo, která propojuje firmy se zkušenými profesionálkami s volnou kapacitou.

Protože chtěly zaměstnavatelům ukázat, o co přichází, když nezapojují do pracovního procesu rodiče malých dětí, realizovaly v roce 2023 průzkum Flexibilní práce: Příležitost pro české rodiče, firmy i ekonomiku, kterého se zúčastnilo přes 1100 rodičů. V dnešním roce plánují mnohem větší průzkum, do kterého chtějí zapojit i zaměstnavatele. Pokud máte zájem se zapojit, zde najdete dotazník pro rodiče a tady pro zaměstnavatele. Netušíme sice, jak to všechno stíhají, ale nedávno také spojily své síly s projektem Mamio a iniciovaly vznik pracovní skupiny Momentum, která se věnuje tématu daně z mateřství.

V podcastu jsme s Kristýnou a Lucií mluvily o tom, jak je těžké udržet si během mateřské a rodičovské dovolené kvalifikaci – matky malých dětí jsou stále často vnímány jako levná pracovní síla, hledající jakýkoli, často nekvalifikovaný přivýdělek. Mumdoo ale propojuje ženy s projekty, které odpovídají jejich profilu a zkušenostem, jsou férově naceněné a umožňují například i první zkušenost s prací na volné noze. Mluvíme i o proměnách rodiny, potřebách nukleárních rolí i o (ne)možnosti reálné volby. Kombinovat rodičovství a práci je sice možné, ale často komplikované, a to i pokud jste měly hezkou kariéru, zajímavou pozici a dobrý příjem.

A několik čísel na závěr – v průzkumu se ukázalo, že během rodičovské dovolené pracuje jen 45 procent z těch matek, které o to mají zájem. Tři čtvrtiny z těch, kterým se pracovat daří, nepracují pro svého zaměstnavatele a své know-how tak realizují jinde. Práci matek malých dětí komplikuje to, že 61 procent žen s dětmi mladšími dvou let nemá žádné nebo jen nárazové hlídání. Chybějící flexibilita i částečné úvazky komplikují i návrat matek do práce – jen 14 procent z nich se chce vracet hned na plný úvazek.

Chcete nás nejen slyšet, ale také mít ve vlastní knihovně?

Píšeme knihu Pay Gap: Kratší konec provazu, kde najdete to nejlepší z našeho podcastu – rozhovory, data, příběhy, právní i kariérní okénka, spoustu tipů a inspirace. Řešíme témata jako flexibilita, druhá směna, diskriminace nebo prekérní práce. Podpořte vydání knížky na Donio a vyberte si některou z lákavých odměn. V naší společnosti se můžete vzdělávat i opečovat. Pomůžete nejen tím, že přispějete, ale také dáte o kampani/knížce vědět dál. A pokud máte náš podcast rádi, můžete pro nás až do 6. června hlasovat i v anketě Podcast roku.

Stále nás zajímají vaše názory a zkušenosti, ale i dotazy, nejen k tématu dnešní epizody, ale obecně z pracovního života. Dejte nám vědět na sociálních sítích nebo na e-mailu [email protected].

Podcast vzniká s podporou české pobočky nadace Friedrich-Ebert-Stiftung.

Čtěte dále