Jak by mohl vypadat konec kapitalismu? Utopista Robinson v novém románu nabízí alternativu

Nové vydání literárního podcastu TL;DR se věnuje současné hard sci-fi v podání K. S. Robinsona, který spekuluje nad blízkou budoucností života na planetě Zemi.

Foto: Leonardo.ai

Nejnovější TL;DR se kromě obvyklých rubrik a příležitostného vysmívání konzervatismu – a tentokrát i ceně Magnesia Litera – věnuje především americkému románu. Zkoušíme si představit, jak by mohla vypadat jeho nejbližší budoucnost. Kim Stanley Robinson v knize Ministerstvo pro budoucnost do jisté míry vychází ze známého citátu, že v současnosti je snazší si představit konec života na Zemi než konec kapitalismu. Nekonstruuje však hororovou vizi masového vymírání v éře klimatického rozvratu, ale naopak nastiňuje technologická a sociálně revoluční řešení, která by nás mohla vyvést ze současné destruktivní fáze civilizace.

V knižních tipech přibližujeme následující tituly: Jan Horník: Západ musí být zničen; Robert Muchembled: Orgasmus na Západě. Dějiny rozkoše od 16. století do současnosti; Ondřej Slačálek, Dagmar Magincová a Bob Kuřík: Nečekáme nic od reforem. Kapitoly o českém anarchismu; Ondřej Buddeus a Jindřich Janíček: Kolo, dopravní prostředek budoucnosti; Vladimír Zlý: Čistič; Ondřej Špaček, Marie Heřmanová a Michal Lehečka: Pravidla vkusu.

Tento článek mohl vzniknout jen díky podpoře čtenářů

Podpořte nás

Jan Bělíček je literární kritik a novinář. Od konce roku 2019 je šéfredaktorem Alarmu, který v roce 2013 spoluzakládal. Píše o literatuře, kultuře, ale i politice a společnosti. S Pavlem Šplíchalem moderuje podcastu Kolaps a společně s Evou Klíčovou vytvářejí literární podcast TL;DR. | [email protected]

Eva Klíčová je literární kritička a publicistka. Psaní se věnuje od roku 2009. Členkou redakce Alarmu je od roku 2022. Společně s Janem Bělíčkem tvoří literární podcast TL;DR. Kromě literatury píše také o filmech a kulturně společenských tématech. | [email protected]