Mostecko může být víc než jen uhelné safari. Aby se tak stalo, je třeba o místních problémech začít mluvit

Most se jako česká výspa uhlí, betonu a sociálních problémů stal sídlem první regionální redakce Deníku Alarm. Navzdory místní komplikované realitě totiž budoucnost lokality zůstává stále otevřená.

Ester Klimecká

Mostecko je kultovka. Turisté si platí exkurze do Severky a na to, „jak to vypadá v regionech“, se do Mostu jezdí dívat i studenti jednoho pražského gymnázia. Zájmu zbytku Česka nad lokálním koloritem se snad ani nelze divit: už Jedlička vypráví, jak v litvínovských panelácích vyhazovali sousedé sousedům pračku z okna. Hojná sídlištní zábava není pouze historickou záležitostí, například letos byly registrovány pokusy v Mostě slavit Silvestr „oslavnou“ střelbou. A protože to dnes vypadá, že peníze na obnovu uhelného regionu dostane hlavně miliardář a místní policie, je možná budoucnost Mostu jako hlavního českého safari jednou z těch pravděpodobnějších.

Říct, že člověk má Most rád, moc nejde přes pusu. Nicméně jsem po čase dospěla k názoru, že místo, kde se narodíte, ze sebe nemůžete jednoduše sloupnout jako starý strup nebo jiné nepříjemnosti. Zůstává ve vás zarostlé. Samozřejmě, že k Mostu cítím pocit blízkosti. A to i navzdory tomu, že Ústecký kraj společně s mosteckým okresem tradičně dosahují nejnižších hodnot ve všemožných statistikách, které vypovídají o kvalitě života. Typicky mezi ně patří například fakt, že Mostecko trpí největším procentuálním podílem exekucí na osobu v Česku nebo že v našem okrese (společně se Sokolovem) je nejvyšší úmrtnost v republice – jejími příčinami jsou mimo jiné slabá dostupnost zdravotní péče a špatná úroveň životního prostředí.

Na Mostecku se přitom střetává mnoho problémů současné společnosti: z environmentálních těžba fosilních paliv a enormní vliv energetických gigantů, ze sociálních tzv. obchod s chudobou nebo segregované školství.

„Mostecký úděl“ bývá často vysvětlován ekologicko-urbanistickými proměnami, především zbořením historického města a vybudováním betonového města nového, které podporovalo geografickou segregaci a svou podobou ztěžovalo možnost identifikace místních s lokalitou. Pochopitelně nechci snižovat vliv urbanistického plánování na život lidí ve městech. Přesto, navzdory nekonečným pláním broskvových paneláků, v Mostě bublá komunitní život –⁠ organizují se kulturní festivaly, lidé se účastní mosteckého Pridu, podepisují se petice na záchranu brutalistních památek nebo byla v Mostě založena knihovna romské literatury. Sotva by mohly pouze samotné zdi zdejší místo pozvednout –⁠ naštěstí zde ale žijí lidé, kterým jejich okolí není jedno.

Na Mostecku se přitom střetává mnoho problémů současné společnosti: z environmentálních těžba fosilních paliv a enormní vliv energetických gigantů, ze sociálních tzv. obchod s chudobou nebo segregované školství. Nelze také nezmínit setrvalé zhoršování dostupnosti zdravotní péče nebo odliv mladých lidí do větších urbanistických center. Tyto komplexní problémy pochopitelně vyžadují informovanou a koncepční práci politické reprezentace. Těžko něco takového ale čekat od vládnoucího hnutí ProMOST, které chtělo v minulosti řešit kritický stav panelových domů na sídlišti Chanov kontejnerovým bydlením (jež by jen dále prohlubovalo již existující sociální vyloučení lokality) nebo které v rámci necitlivé rekonstrukce kulturního domu Repre plánuje přesunout městskou knihovnu do segmentu budovy bez oken.

Čas od času někdo z Mostu podotkne, že by to zde pro změnu zase mohli začít zachraňovat lidé z Prahy. Těžko po nich ale něco takového chtít, když nevědí, že Most je to nejlepší skejtovací město v republice, neznají růžové ulice jarního Mostu ani jako nezletilí nesrkali pivo v některém z mnoha místních pajzlů. Já ale Most znám, a tak chci společně s ostatními zas o něco více zlidšťovat mosteckou betonovou existenci. Proto jsem ráda, že zrovna zde vzniká nová regionální redakce Deníku Alarm pod mým vedením. V následujících dnech a týdnech můžete na stránkách mostecké sekce očekávat články reflektující kulturní, sociální i environmentální témata, včetně těch zaměřených na tzv. spravedlivou transformaci a možnou budoucnost regionu. Věříme, že pouze skrze setrvalé informování o místní realitě může docházet k procesu hojení.

Autorka je redaktorka mostecké redakce Alarmu.

Tento článek byl podpořen grantovým programem Journalismfund Europe Local Media for Democracy.

Tento článek mohl vzniknout jen díky podpoře čtenářů

Podpořte nás

Ester Klimecká zastává pozici regionální redaktorky a píše o Mostě a Ústeckém kraji. Baví ji mapování mikrokosmu bývalého uhelného regionu, ať už se jedná o environmentální témata nebo témata sociálních nerovností. Vystudovala bohemistiku.