Rakouská média si všímají švarcsystému v Rohlíku. Ve Vídni si firma pěstuje jinou image

Firma Tomáše Čupra Rohlik.cz sice expanduje do zahraničí, na domácích pracovnících však šetří. Všímá si toho rakouský deník Der Standard.

psp
Ilustrační foto pořízené v ulicích Prahy. Foto Alarm

„Někteří řidiči obviňují firmu, že provozuje takzvaný švarcsystém a zneužívá systému falešných živnostníků,“ začíná rakouský Der Standard článek věnovaný českému Rohlíku. Od předminulého roku majitel společnosti Tomáš Čupr podniká také v Rakousku, kde má jeho rozvážkový obchod Gurkerl (okurka) jako zaměstnavatel bezchybnou pověst a podle všeho jí dokáže dostát.

Jak připomíná Der Standard, pracovní podmínky jsou v Rakousku odlišné od Česka, kde kurýři pracují jako partneři na dohodu.

Článek v rakouském Standardu si všímá zejména rozporu mezi nadprůměrnými výdělky, které v Česku firma slibuje a realitou přepracovaných řidičů. Podle kurýra Rohlíku, kterého Der Standard cituje, nejenže výdělky v Rohlíku nakonec odpovídají spíše průměrné české mzdě než slibovaným vysokým odměnám, ale pracovní doba a čas strávený v autě bývají extrémní. Navíc, jak připomíná Standard, kurýři nemají žádné pojištění, sociální ani zdravotní. „Kde je dovolená, nemocenská, sociální pojištění?“ „Zbývá jen málo času, který bych mohl trávit s rodinou nebo se vyspat,“ cituje Standard v článku českého kurýra. Rakouské noviny zmiňují začátek celé kauzy, kdy se pod facebookovým příspěvkem o zdravé snídani s müsli a mlékem začaly objevovat stížnosti na nový systém odměňování.  Právě tato událost odstartovala sérii stížnosti a vyjednávání mezi Kurýry a Rohlíkem.

Deník si také všímá expanze Čuprovy firmy do evropských zemí. Po Maďarsku a následně Rakousku a Německu se firma rozšířila také do Itálie. V samotném Rakousku začala místní pobočka v prosinci 2020 s jedenácti zaměstnanci, nyní jich má okolo osmi set. Jak připomíná Der Standard, pracovní podmínky jsou v Rakousku ale odlišné od Česka, kde kurýři pracují jako partneři na dohodu. V Rakousku mají oproti tomu standardní pracovní smlouvy, jsou chráněni smlouvou a pouze ve špičkách pracuje také zhruba patnáct procent brigádníků. Jak ale pro Standard připomněla mluvčí společnosti Gurkerl.at, firma jim zajišťuje stejné podmínky jako svým zaměstnancům. Odborová organizace zatím v „rakouském Rohlíku“ nevznikla – mzdy mají být dle výkonného ředitele Maurice Beurskense nadprůměrné i na rakouské poměry.

Autorka reportáže o Colette M. Schmidt napsala k tématu pro Standard také názorový komentář. „Ten, kdo expanduje a snaží se zároveň odírat své lidi úsporami, maskovanými jako ‚přenastavení systému‘, se nemůže divit, když pohár trpělivosti přeteče – tak, jako se to nyní stalo v případě některých kurýrů a jejich žen v Česku,“ myslí si rakouská novinářka.

Čtěte dále