Vakcinační politika rozdělila svět na bohaté a chudé

Zatímco bohaté země globálního Severu už očkují nejmladší generace, na globální Jih vakcíny nezbývají. Symbolická rovina takového dělení na dva druhy obyvatel planety je bezprecedentní.

Ivan Foletti

Koronavirová doba nás v mnohém změnila a poučila. Zjistili jsme, že funkční a relativně sociální zdravotní systém, jako je ten český, je rozhodně lepší volbou než luxusní soukromé kliniky v Itálii jen pro vyvolené a bez ekonomicky nevýhodných rezervních lůžek. Zjistili jsme, že politika, která ztratí základní etické a morální hodnoty, je schopna vyvolat kolaps nečekaných rozměrů a že „soukromá“ média, která mají za jediný cíl výdělek, mohou šířit paniku za hranice jakékoliv racionality. Oblíbeným termínem posledního roku se stalo slovo „expert“ označující člověka, který měl vždy fundovanou odpověď na vše – pravda, málokdy se přemýšlelo nad tím, o jakou konkrétní „expertízu“ se vlastně jedná. Do veřejného prostoru promlouvali jak prvotřídní vědci, tak i badatelé s problematickou minulostí či osoby v explicitním střetu zájmů. Bohužel i posledně jmenovaní významnou měrou formovali veřejné mínění.

Politici i lékařská obec nyní projevují mírný optimismus a zase se „rozvolňuje“, avšak zároveň se úplně mimo zájem veřejnosti odehrává jeden z nejbolestivějších momentů naší doby. V Evropě se čile očkuje, a i když zaznívají hlasy varující před bezhlavou vakcinací mladších ročníků, moc pozornosti jim nikdo nepřikládá. Nejsem lékař, a proto nechci vstupovat na tenký led kontrastních hypotéz. Věc, o které chci psát, je čistě etického charakteru.

Počty mrtvých v bohatých zemích „nejsou pouze čísla“, ty na jižní polokouli ano. Přitom jsme nyní v situaci, kdy bychom mohli a měli pomáhat.

Už víc než rok se chod naší společnosti opakovaně zastavoval, protože bylo třeba chránit zranitelné skupiny a zabránit přeplnění nemocnic. Je možné konstatovat, že v tomto smyslu učinila zprvu rozdělená Evropa nakonec jednotné rozhodnutí, které v dějinách nemá obdoby: každý život nehledě na věk a zdravotní stav má absolutní hodnotu a je potřeba jej (za)chránit. Nehledě na ztráty týkající se vzdělání a ekonomiky i na bolestné ztráty na životech se skutečně podařilo ochránit před nákazou koronavirem miliony zranitelných a slabých osob.

V posledních týdnech se však začala psát nová kapitola tohoto příběhu – epidemie zachvátila chudobou sužovanou jižní polokouli. Emblematickým příkladem je Indie, kde nedostačující veřejné zdravotnictví nemá naprosto žádnou šanci zabránit katastrofě až apokalyptického rozměru. Za této situace, kdy nejohroženější ročníky jsou v bohatých zemích již dávno kryty, se Evropa bezhlavě pouští do očkovaní mladších ročníků a brzy i dětí. Podle zpráv je nyní nutné proočkovat 90 procent populace, aby byl virus poražen (jen v závorce připomínám, že ještě před několika měsíci se mluvilo o šedesáti procentech a ještě dříve se zmiňovala potřeba očkovat především zranitelné skupiny). Podle dostupných informací se má jednat o způsob, jak snížit virovou nálož ve společnosti a „vrátit se k normálu“.

Přežívající koloniální pozice

Jsme tedy v situaci, kdy na severní polokouli „snižujeme“ virovou nálož, zatímco jižní polokoule doslova úpí jen s minimální pomocí. Myslím, že jakkoliv je to bolestné, nezbývá než věci nazvat pravým jménem – současný stav jasně ukazuje, že pro naši společnost existují dvě kategorie lidí: bohatí ze Severu, kde se každý život počítá, a chudí z Jihu, kteří mohou klidně zemřít. Jedná se o pozici neuvěřitelně koloniální a eticky nepřijatelnou. Co hůř, jde o pozici rasistickou.

V bohatých zemích žijí nadlidé, v těch chudých podlidé. Pro ty, kteří se zajímají o globální situaci delší dobu, nejde o nic překvapivého. A přece je symbolická síla aktuálního stavu dle mého soudu bezprecedentní. Počty mrtvých v bohatých zemích „nejsou pouze čísla“, ty na jižní polokouli ano. Přitom jsme nyní v situaci, kdy bychom mohli a měli pomáhat. Podle všech indicií je situace v Evropě natolik stabilizovaná, že by bylo možné alespoň část našich vakcín poslat tam, kde jsou dnes skutečně potřeba. Pokud tak neučiníme – a bohužel nic tomu nenasvědčuje – zemřou miliony lidí.

Obávám se navíc, že naší společnosti aktuální sobecké chování dobro stejně nepřinese. Utrpení a krize, která se na jižní polokouli rozpoutá, budou mít přímé následky i pro nás. Je pravděpodobné, že právě v chudých zemích se budou množit mutace, které se budou znovu a znovu vracet a „návrat do normálu“ nám nedovolí. Z historie víme, jaké nebezpečné reakce mohou epidemie vyvolat ve společnosti – stačí připomenout epidemii cholery, která vedla k brutální stigmatizaci „těch z východu“, kteří ji údajně přenášeli. Je pravděpodobné, že témata spojená s „ochranou veřejného zdraví“ teď budou prohlubovat napětí mezi severní a jižní polokoulí. A už dnes je možné předpovídat, že se to negativně podepíše na životě nás všech. Přitom by stačilo tak málo: štědrost, soucit, ohleduplnost a ze strany těch, kteří vakcíny prodávají, také trochu méně hamižnosti.

Autor je profesor na Masarykově univerzitě, kde vede Centrum raně středověkých studií.

 

Čtěte dále