Nejbohatší Američané od roku 1989 zbohatli o 21 bilionů dolarů

Zatímco superbohatí Američané kumulují neuvěřitelný majetek, chudší polovina americké společnosti od roku 1989 zchudla o 900 miliard dolarů.

lpo

Významným předvolebním tématem některých demokratických prezidentských kandidátů je nerovnost. Bernie Sanders nedávno prohlásil, že miliardáři by neměli existovat, a stejně jako Elizabeth Warren přišel s návrhem zdanění nejbohatších. Ač se oba návrhy poměrně liší a ten Sandersův je o poznání radikálnější, samotná idea zmenšení propasti mezi superbohatými a zbytkem společnosti se těší veřejné přízni. Střídmější verze senátorky Elizabeth Warren se v červnu dočkala podpory ve formě otevřeného dopisu, v němž devatenáct miliardářů včetně například Abigail Disney nebo George Sorose žádá, aby byli více zdaněni. Warren v únoru během ohlášení své kandidatury řekla, že dílčí reformy nestačí a jsou potřeba strukturální změny.

Tři lidé vlastní totéž, co 160 milionů obyvatel.

V červnu zveřejnil Federální rezervní systém analýzu distribuce bohatství ve Spojených státech od roku 1989 po současnost. Ta sleduje rozdělení bohatství země spolu s vybranými aktivy a pasivy (např. studentské dluhy) mezi čtyřmi skupinami americké populace od nejbohatšího jednoho procenta po nejchudších padesát procent. Matt Bruening z think tanku People’s Policy Project na základě zveřejněných dat vypočítal, jak se finanční situace obou pólů společnosti za sledovaných třicet let změnila, a zjistil, že procento nejbohatších zbohatlo od roku 1989 o 21 bilionů dolarů, zatímco dolních padesát procent přišlo o 900 miliard dolarů.

Association for Psychological Science vydala v roce 2011 studii shrnující pohledy Američanů na rozdělení bohatství ve společnosti. V ideálním světě by podle nich mělo nejbohatších 20 procent vlastnit 32 procent národního bohatství. Ve skutečnosti ale jedna pětina nejbohatších v roce 2011 vlastnila 84 procent bohatství, jak se píše ve studii. V reakci na zprávu Federálního rezervního systému napsala členka sněmovny reprezentantů Pramila Jayapal na svém Twitteru: „Máme tu největší nerovnost od dvacátých let. Tři nejbohatší Američané vlastní totéž, co dolních padesát procent. Tři lidé vlastní totéž, co 160 milionů obyvatel.“

 

Tento článek mohl vzniknout jen díky podpoře čtenářů

Podpořte nás

Čtěte dále