Prázdné domy v Barceloně se mění v dostupné bydlení

Radnice v Barceloně řeší problém s nedostatkem bydlení: poskytuje lidem dlouhodobě nevyužívané domy ve vlastnictví bank.

jfa

Když vlastníte nemovitost, která dlouhodobě zeje prázdnotou, město ji může využít jako dostupné bydlení pro lidi. Tak zní vzkaz, který vyslala radnice v Barceloně bohatým majitelům domů. Vedení města se soustředí na banky, jež chce přimět k tomu, aby neobydlené domy, které vlastní, pronajaly občanům za přijatelné ceny. Radnice oznámila, že v první vlně vyvlastní pět nemovitostí, které leží ladem více než dva roky, a následovat budou další. V Barceloně je dnes přes dva tisíce nevyužívaných domů, jež se do tohoto stavu dostaly v důsledku finanční krize, a podle nového nařízení by část z nich měla být pronajata žadatelům o sociální bydlení. Vedení Barcelony odhaduje, že bude takto využito přes šest set nemovitostí, které se nachází v oblastech s vysokou poptávkou po ubytování.

Prosazování tohoto nařízení se neobešlo bez boje. Katalánští regionální politici ho schválili v prosinci 2016 a v první fázi se mělo týkat asi šestnácti prázdných domů. Narazilo však na odpor centrální pravicové vlády v Madridu pod vedením premiéra Mariana Rajoye, jenž tvrdil, že nařízení může být v rozporu s ústavou. Spor však dopadl v neprospěch vlády a nařízení nakonec vstoupilo v platnost. Barcelona ho tedy nyní může uvést do praxe a poskytnout prázdné nemovitosti občanům.

A jak to probíhá konkrétně? Když město narazí na dlouhodobě nevyužívaný objekt, může vydat dekret o jeho vyvlastnění. Toto rozhodnutí lze odvolat jen v případě, že původní majitel (tj. banka) do tří měsíců pronajme dům za férové ceny žadatelům o bydlení. Jakmile však objekt přejde do rukou města, zůstane v nich v rozmezí čtyři až sedm let s tím, že bude po tuto dobu využíván pro účely sociálního bydlení. A kdyby snad některá banka zkusila skrývat nebo falšovat vlastnická práva k budovám, čeká ji navíc pokuta ve výši několika tisíc eur.

 

Čtěte dále