Česko jako Babišův pracovní tábor

Budoucnost v podání hnutí ANO vypadá jasně: dojdou peníze na důchody, takže všichni budeme muset dřít až do smrti.

Jaroslav Fiala

„Ahoj lidi, jaký jste měli týden? Doufám, že vám ho moc nekazí ta šaškárna, co běží non-stop v televizi,“ glosoval Andrej Babiš na svém facebookovém profilu vládní krizi. Ano, to je ryzí Babiš – podvody s dluhopisy, podezření z korupce nebo celá politika vlastně jen odvádí pozornost od práce. Makat se totiž musí pořád – a nejlépe až do smrti. Člen hnutí ANO, bývalý šéf českého Microsoftu a Babišův nástupce na ministerstvu financí Ivan Pilný to shrnul v sobotním rozhovoru v Právu, když prohlásil, že časem nebude na důchody, takže stejně nezbývá, než se upracovat k smrti.

Konečné řešení pro důchodce

Jak si tedy hnutí ANO představuje budoucnost? „Penzijní systém samozřejmě dojede, dřív nebo později. Je třeba hledat cesty, jak z toho. Zatím se to nikomu nepodařilo. Moje děti nebudou dostávat důchod, z čeho by to proboha bylo? Musejí se o sebe postarat a šetřit si na stáří. Přemýšlet o tom, zda si koupit auto, jezdit na Seychely,“ prohlásil. Ponechme nyní stranou, zda s českými platy můžeme cestovat na Seychely. Pro staré lidi, kteří si nenašetří, má totiž Ivan Pilný následující (konečné) řešení: „Ti lidé mohou ještě pracovat. Nemohou řídit třeba autobus, ale mohou pracovat. A my budeme potřebovat, aby pracovali, protože je tady zoufalý nedostatek pracovních sil.“

Místo toho, aby Babišovo ANO nelidské postavení starých lidí zlepšilo, přichází s konečným řešením: udělá z nich levnou pracovní sílu.

Pilný představil vizi fašismu s lidskou tváří. Stát časem přestane vyplácet důchody, takže senioři budou využíváni jako levná pracovní síla. Ale nebojte se, nehrozí vám žádná dřina v kamenolomu; stačí lehčí práce: „Určitě sedmdesátiletý člověk nebude řídit autobus, ale může sekat v parku trávu,“ uvedl Pilný blahosklonně. Odpadnou tím problémy s nedostatkem zaměstnanců, stát ušetří na důchodech a lidé nebudou na světě smrdět zbytečně dlouho.

Pilný navíc neuznává únavu: „Někteří lidé jsou unaveni už v pětadvaceti. Musíte rozlišovat lidi, kteří se dostali do problému nezaviněně, protože měli v životě velký pech, a to jsou především invalidé. Pak jsou lidé, kteří nepracují a pracovat nechtějí,“ vysvětlil v rozhovoru. Pokud jste tedy chodili desítky let do práce a těšíte se na důchod, máte smůlu: na stará kolena si pojezdíte na sekačce nebo půjdete zametat chodník.

Kalousek v nových šatech

Babišovo ANO se s ministrem Pilným odkopalo. Pokud si totiž někdo myslí, že Andrej Babiš překonal klasické dělení politiky na levici a pravici, je na omylu. ANO je typická pravicová strana, která vyznává šetření na chudých a kult tvrdé práce. Výroky Pilného jako by z oka vypadly někdejšímu ministru práce Jaromíru Drábkovi a celé Nečasově/Kalouskově vládě. I oni totiž pohrdali lidmi a chtěli trestat sociálně nejslabší členy naší společnosti, kteří podle nich údajně jen parazitují na systému.

Je s podivem, že Babišovi prochází jeho antikalouskovská rétorika. Vždyť ANO je jen pokračování Kalouska jinými prostředky. V éře Nečasovy vlády se naše přední liberální média předháněla, jak asociální vládu před veřejností obhájit, a obvykle psala, že Nečas jen „špatně komunikuje s veřejností“. Babiš se z toho náležitě poučil. Jeho mocná PR mašinérie dnes dovedně opíjí znevolněnou českou společnost pohádkami o lepších časech.

Babiš má navíc v Česku jednu výhodu. Češi jsou totiž tradiční společnost pracantů a makaček, a ne snílků nebo revolucionářů. Málokdo tu přemýšlí, jakou roli vlastně práce hraje ve společnosti a životě. Že jsou české mzdy třetinové ve srovnání s Německem? Že život není jenom o práci? Nebo že nadměrné množství práce ničí vztahy, zdraví a psychiku? Takové otázky zní jako nadbytečný luxus, který jen odvádí pozornost od hákování.

Nevážíme si sami sebe

Roky jsme sloužili jako levná montovna s nejistou budoucností. A tak nepřekvapí, že nízké platy se promítly i do hubených penzí. V roce 2016 byl průměrný důchod 11 440 Kč, což znamená, že lidé, kteří celý život dřeli, často živoří v bídě. Ženy-penzistky přitom mají skoro o pětinu nižší důchody než muži. Jak s takovými penězi vyžít a neskončit v exekuci, vyžaduje skutečně schopnosti finančního génia. Jenže místo toho, aby Babišovo ANO nelidské postavení starých lidí zlepšilo, přichází s konečným řešením: udělá z nich levnou pracovní sílu.

Pilného výroky o tom, že lidé mají pracovat až do smrti, ukazují, v jak hluboké krizi se nacházíme. Kdekdo je u nás cejchován jako flákač nebo přebytečný parazit – zvykli jsme si tu na to, že jsou to nezaměstnaní, intelektuálové nebo pracovníci neziskovek. Hnutí ANO nyní přiznalo barvu a nově sem zařadilo i staré lidi. O čem to vypovídá? Pohrdáme slabšími a nevážíme si stáří. Jak si ale v takové situaci můžeme vážit sami sebe?

Autor je šéfredaktor Alarmu.

 

Čtěte dále