V Brně zuří válka světů. Přidejte se na stranu potížistů!

Aktualizace brněnského územního plánu má o 9900 stránek víc než pražský metropolitní plán a proces jejího vzniku je průkopnický. Aktivisté se i přesto zlobí.

Lukáš Likavčan

Loučící se brněnská radnice si nedávný nesmrtelný výrok Tomáše Hudečka, že Česká republika se na evropskou úroveň může dostat jenom podporou Prahy (nikoli Brna, Břeclavi nebo Krnova), vzala k srdci ještě dřív, než ho vůbec pražský primátor stihl vyslovit. V národním zájmu již čtyři roky úspěšně a systematicky blokuje snahy o zkvalitnění života v Brně a preventivně zasahuje před možnými zárodky alternativ a inovací. Opravdový gejzír kreativního vytržení pod vedením primátora Romana Onderky dosáhl svého vrcholu v červnu tohoto roku, když byla na zastupitelstvu schválena monstrózní Aktualizace Územního plánu města Brna. Hlavní metropole východní půlky zeměkoule a všech přilehlých vesmírných regionů se má díky ní šanci konečně stát skutečně nezajímavým, prachsprostě obyčejným, provinčním a svým způsobem i trapným městem.

Parkování jako základní lidské právo

Například takové parkování pro všechny patří do katalogu brněnských pověstí a bájí již od časů, co se o automobilu Brňané v druhé půlce 20. století poprvé dozvěděli. V touze dohnat západní svět se tak rovnou rozhodli hrát úlohu avantgardy rozvoje autodopravy a ze strategie parkování pro Brno udělali mantru, skrze kterou kandidáti do zastupitelství před každými volbami provádějí na občanech a občankách města centrálně řízený diskursivní teror. Idea je jasná – udělat z parkování základní lidské právo. Nejsme přece v nějaké zaostalé Bogotě!

Po otevření všech souborů je člověk konfrontován s deseti tisíci stranami textu a více než osmi stovkami mapových příloh. Protože jsou však brněnští radní potomci Plejáďanů, s rozsahem dokumentu neměli nejmenší problém a aktualizaci územního plánu si byli schopni podrobně prostudovat během jednoho týdne.

Ještě než bude tento návrh implementován do Listiny základních práv a svobod, radní města Brna prozíravě prosadili realizaci masivního urbanistického experimentu, který má jejich normativní tezi s konečnou platností verifikovat. Proto se množství zelených ploch a vnitrobloků v Aktualizaci územního plánu mění na plochy pro dopravu. V praxi to znamená asi tolik, že tyhle kusy hrdé moravské země ztrácejí ochranu před asfaltem a bagry.

Radnici se Aktualizací podařilo udělat hned několik psích kusů najednou. V první řadě položili pevné základy pro proměnu jakžtakž vypadajícího města na zakouřenou betonovou džungli, což má mít za následek vyhnání všech brněnských obyvatelů do hor a jeskyň Moravského krasu. To ulehčí radním vedení a spravování měst. Kromě toho ale taky úspěšně ignorovali hlasy opozice, městských částí a lidí, kterým se přihodilo, že žijí v Brně, což se dá jednoduše interpretovat jako přípravná fáze projektu Exodus Brňanů do Moravského krasu. Je to logické: každý rozumný člověk si přece řekne, že je zbytečné ptát se na názor někoho, kdo tady již brzy nebude.

Za polidštění Brna

A teď to nejlepší! Zastupitelé si všechno pojistili i tím, že proces přípravy a schvalování – stejně jako dokument samotný – aktivně skrývali. Kdo v útrobách magistrátního webu na Aktualizaci přece jen narazil, se musel popasovat ještě s jednou obstrukcí: dokument má 1,8 GB a je rozdělen na nespočitatelné množství samostatných listů. Aktualizace je totiž optimalizovaná na dálkové radiovysílání pro Plejáďany a běžný lidský živočich se v důsledku architektury jeho mentálního systému nemá šanci v dokumentu vyznat. Po otevření všech souborů je člověk konfrontován s deseti tisíci stranami textu a více než osmi stovkami mapových příloh. Protože jsou však brněnští radní potomci Plejáďanů, s rozsahem dokumentu neměli nejmenší problém a aktualizaci územního plánu si byli schopni podrobně prostudovat během jednoho týdne – pro člověka nadlidský úkol, pro radní brnkačka.

Zastupitelé si bohužel neuvědomili, že houževnatost potížistů, jakými jsou všichni ti NESEHNUTÍ, Františkové Boldové nebo různí samozvaní aktivisté a aktivistky z Tuřan, Líšně, Bystrce a jiných obskurních lokalit, je přímo úměrná houževnatosti politiků, s níž uvádějí své halucinace z vyšších dimenzí v život. Brno tak čeká soudní monstrproces, protože jmenovaní potížisté podávají proti Aktualizaci žalobu. Říkají jí „Dobrá žaloba“ a udělali si pro ni dokonce i hezké internety. Rozhodli se bojovat s invazí vesmírných idejí a žádají město přizpůsobené pro život lidských bytostí.

Pokud se toužíte do této války světů zapojit, pokud máte touhu zachránit své věčně druhé moravské bratry a sestry, prosím, podívejte se na stránky dobrazaloba.cz, jejichž prostřednictvím můžete pomoci brněnským potížistům vyzbrojit se sadou neprůstřelných právních argumentů v boji za polidštění Brna.

Autor žije v Brně.

Čtěte dále