Věčné chemikálie ve vašich varlatech i dětech

Díky takzvaným věčným chemikáliím si můžeme udělat oběd na nepřilnavé pánvi a do lesa vyrazit v nepromokavé bundě. Jak se ale ukazuje, pronikají také do našich těl.

stb
Foto unsplash.com

Informace o mikroplastech ve všech koutech světa stejně jako všech záhybech lidského těla jsou poměrně známé. Ve stínu mikroplastů se trochu neoprávněně krčí takzvané věčné chemikálie (PFAS). Přitom pokud něco přežije konec civilizace, bude to vaše teflonová pánev a goretexová bunda. To jsou dva příklady toho, kde se věčné chemikálie využívají, a to pro jejich odolnost vůči všemu, tedy i rozkladu. A díky své nezdolnosti si našly cestu přes potraviny a vodu také do našich těl. Poslední výzkum mimo jiné ukázal, že se věčné chemikálie akumulují ve varlatech a ničí zdraví našich potomků. Informace přinesl deník The Guardian.

Zatímco převažují výzkumy zkoumající vliv znečištění prostředí na matky a jejich děti, nová studie zkoumá tento přenos ze strany otců. Podle studie provedené na myších se PFAS hromadí v mužských varlatech, kde mohou poškodit spermie, což může vést k onemocnění jater nebo vyššímu cholesterolu zvláště u mužských potomků.

Do skupiny věčných chemikálií PFAS patří okolo 16 tisíc sloučenin, které dokáží odolávat teplu nebo vodě, což současně znamená, že se přirozenou cestou nerozkládají. Hromadí se v tělech. Nejčastěji se hovoří o játrech či krvi, ale nalezeny byly prakticky ve všech orgánech těla včetně kostí. Jsou spojovány s vrozenými vadami, rakovinou, onemocněním jater či poklesem počtu spermií. Mimo to ovlivňují způsob, jakým třeba játra produkují cholesterol.

Uvedená studie pracovala s malými dávkami a současně i s chemikáliemi, které průmysl vydává za bezpečné s tím, že se nehromadí v těle. Jak ale ze studie vyplývá, v tělech se hromadí i bezpečné PFAS. Do těl se dostávají přes vodu a potraviny, stejně jako mikroplasty. Dobrou chuť, pokud právě obědváte.

Tento článek mohl vzniknout jen díky podpoře čtenářů

Podpořte nás

Čtěte dále