Navzdory 600 připomínkám krajské zastupitelstvo schválilo nový koridor rychlostního spojení Praha–Drážďany

Zastupitelstvo Ústeckého kraje schválilo zanesení nového koridoru rychlostního spojení Praha–Drážďany do územního plánu zasažených obcí. Mnohé z nich se proti rozhodnutí budou bránit žalobou.

elm
Foto Allain Lloyd, Wikimedia Commons, CC.4.0, vysokorychlostní vlak

Včera po šesti hodinách Krajské zastupitelstvo Ústeckého kraje rozhodlo o pokračování přípravy kontroverzního návrhu vysokorychlostní trati (VRT) Praha–Drážďany: zastupitelé odsouhlasili 5. aktualizaci Zásad územního rozvoje. Ta do územního plánu obcí zanese nový koridor železnice rychlostního spojení, který se zásadně liší od návrhu původního koridoru schváleného v roce 2011.

Oponenti naopak upozorňují na velmi nízkou odbornou kvalitu návrhu, na jehož výsledné podobě veřejnost téměř neparticipovala. Navíc navrhovaná trasa trati poškodí část významné krajinné oblasti Porta Bohemica.

Podporovatelé nově schváleného koridoru argumentují tím, že VRT do kraje přinese nové investice a zlepší dopravní obsluhu regionu. Hejtman Jan Schiller (ANO) trať vnímá jako zcela zásadní stavbu: „Teď začíná rozvoj našeho Ústeckého kraje. A zhruba 800 tisíc lidí čeká na infrastrukturu, která pomůže v tom, abychom se mohli rozvíjet po straně průmyslu, cestování, cestování za prací. Pro kraj je to velký přínos.“

Oponenti naopak upozorňují na velmi nízkou odbornou kvalitu návrhu, na jehož výsledné podobě veřejnost téměř neparticipovala. Navíc navrhovaná trasa trati poškodí část významné krajinné oblasti Porta Bohemica a některé obce bude trať protínat skrz, což je učiní jen velmi těžko průchodné. Obyvatelé zasažených obcí mají také obavy z nadlimitní hlukové zátěže způsobené nákladní dopravou, která bude trať využívat. Obyvatelé obce Chlumec, na jejímž území v rámci koridoru bude stavěn Krušnohorský tunel, mají obavy ze sesuvů půdy, geologických komplikací i s hlukem a prašností spojených se stavbou trati. Starostka Chlumce, Veronika Srnková, po rozhodnutí krajského zastupitelstva uvedla, že se Chlumec bude bránit proti rozhodnutí kraje podáním žaloby. Stejný postup avizují i další zasažené obce.

K předložené trase dostal krajský úřad 600 připomínek a na zastupitelstvu vystoupilo dohromady téměř 40 diskutujících z řad veřejnosti. Proti návrhu hlasovalo 13 zastupitelů – mezi jinými například členové Pirátů, KSČM nebo nestraník za STAN Filip Ušák. Pro návrh se naopak vyslovilo 30 zastupitelů z 51 přítomných: tímto způsobem například hlasovali členové ANO a ODS nebo Jiří Řehák a Michal Kučera ze Spojenců pro kraj.

Tento článek mohl vzniknout jen díky podpoře čtenářů

Podpořte nás

Čtěte dále