Krize maskulinity a úspěch ultrapravice u generace Z

Maskulinita je v krizi. Feministická emancipace i uprchlíci vyvolávají mezi muži pocity ohrožení a zranitelnosti, což je žene do náruče ultrapravicových stran.

Magdalena Dušková, Karolína Ježková

V dalším dílu podcastu Hysterie si Karolína a Magdalena povídají o výsledcích eurovoleb a o tom, proč se mladí muži čím dál více přiklánějí k ultrapravicovým stranám. Má s tím něco společného často připomínaná krize maskulinity? Nebo mladé muže žene do náruče ultrapravice ekonomická nejistota?

Filip Turek kromě toho, že lidem doporučuje pití sava a jezdí v drahých autech, tvrdí, že Green Deal a konec spalovacích motorů připraví stovky tisíc lidí o práci. Podle analýzy iRozhlasu pak Turka nadprůměrně volili lidé na Mladoboleslavsku a na Rychnovsku, tedy v místech, kde najdeme závody Škody Auto. Kromě ekonomické stability ve své předvolební komunikaci tento „černý kůň“ sliboval i zachování „normálního světa“. Takového, ve kterém muži ve volných chvílích túrují benzínové motory a ve kterém je v pohodě si občas zahajlovat.

Turkovský konzervativní antiwoke „ODS revival“ přitom není ničím ojedinělým. Je součástí internetového prostoru, kterému se říká „manosféra“. V ní se setkávají motivační koučkové, „baliči holek“ (pick-up artists), bojovníci za práva mužů a také incelové. Tato manosféra nasedá na problémy, jimž dnes muži globálního severu čelí v důsledku deindustrializace, ale také větší emancipace žen a zpochybňování přirozené bílé nadřazenosti a kolonialismu. Právě emancipované ženy a rasizovaní Druzí vedou podle Suvi Keskinen ke krizi maskulinity a pocitům zranění či zášti a nenávisti, které můžeme u mladších mužů sledovat. Manosféra zároveň slouží jako efektivní nástroj pravicové radikalizace právě těchto zraněných a nejistých mužů.

„Nekoukejte na porno. Nevolte Zelené. Vyjděte na čerstvý vzduch. Buďte sebevědomí. A hlavně si nenechte namluvit, že musíte být milí, měkcí a levicoví. Praví muži jsou pravicoví. Mají ideály a jsou patrioti,“ říkal v rámci kampaně do europarlamentu na tiktokovém videu politik AfD Maximilian Krah. Ten stejný Krah, který později tvrdil, že ne všichni lidé v SS byli špatní. Jeho strana přesto získala ve volbách asi 16 %, zejména od nejmladšího voličstva z východního Německa.

Nárůst popularity ultrapravice mezi mladými muži vidíme prakticky všude kolem nás. Čím to je a co se s tím dá dělat? A je vůbec možné mluvit s někým, kdo nám otevřeně říká, že trans lidé neexistují, ženy mají zůstat v kuchyni nebo že „praví muži jsou pravicoví“?

Magdalena Dušková je redaktorka Alarmu a studentka politických teorií a kulturní antropologie na FF UK. Píše hlavně o politice, feminismu a sleduje taky konzervativní a klerofašistickou scénu. Společně s Karolínou Ježkovou vytváří podcast Hysterie. | [email protected]