„Chceme klimatickou spravedlnost, ne greenwashing,“ apelovali studenti na akcionáře ČEZu

Studenti a studentky z Fridays for Future uspořádali happening před valnou hromadou společnosti ČEZ. Apelovali na akcionáře, aby se ptali, jak ČEZ snižuje své emise.

suh
Foto Alarm

V pondělí ráno uspořádala skupina studentů z Fridays for Future happening před budovou pražského Kongresového centra, kde právě začínala valná hromada akcionářů společnosti ČEZ. Cílem bylo vyzvat společnost k rychlému odstoupení od uhlí, plynu a dalších fosilních paliv. Studenti považují za problematickou snahu ČEZu prezentovat se jako lídr v udržitelné energetice, vzhledem k tomu, že provozuje většinu uhelných elektráren v Česku. Část účastníků držela v ruce transparenty, jiní rozdávali letáky přicházejícím akcionářům. Mimo to skandovali hesla jako „Uhlí, ropa, plyn – patří do dějin“, „Peníze se nedaj žrát, pojďme radši stávkovat“ nebo „Dejme uhlí sbohem“ a „Uhlí patří pod zem“.

„Pověst udržitelné korporace, kterou si ČEZ buduje, je lživá. Stále nevidíme žádný konkrétní plán odstupu od fosilních paliv ani jasné termíny, kdy se jednotlivé doly a továrny uzavřou. ČEZ pouze čeká, než ho k tomu donutí stoupající ceny emisních povolenek a stát. Obavy však vzbuzuje i plán na investice do plynové infrastruktury. Plyn je fosilním palivem a jeho těžba, transport a spalování produkuje velké množství emisí, rozvoj jeho infrastruktury tak ohrožuje udržení našich klimatických cílů. Pro naši energetiku potřebujeme především masivní investice do obnovitelných zdrojů energie,“ psalo se na letácích. Jako příklad protestující uváděli, že ČEZ usiluje o prodloužení těžby na dole Bílina za hranici původních územních limitů. „Společnost ČEZ se nemůže chlubit svou udržitelností bez jasného a závazného plánu, kdy skončí se spalováním uhlí. Nejasná vyjádření o konci využívání uhlí kolem roku 2030, který indikují současné ekonomické podmínky, v nás vzbuzují nedůvěru k odhodlání ČEZu plnit své klimatické závazky,“ uvedl jeden z přítomných studentů.

Studenti také nesouhlasí s plány společnosti nahradit při výrobě elektřiny a tepla uhlí fosilním plynem. Ten má totiž sice při spalování o polovinu nižší emise než uhlí, avšak při jeho těžbě, zpracování a transportu dochází k tak významným únikům skleníkových plynů, že celkové emise jsou stejné jako u uhlí. Studenti se tak obávají, že vybudování nové plynové infrastruktury povede k dalšímu oddalování konce spalování fosilních paliv. Upozorňují na to, že podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) si Česká republika výstavbu jakékoliv fosilní infrastruktury nemůže dovolit, má-li se udržet oteplení planety pod 1,5 °C.

Kromě požadavku, aby společnost brala vážně klimatickou krizi, akcentovali studenti také důležitost sociální spravedlnosti v energetické transformaci. Připomněli také povinnosti, které má ČEZ vůči lidem, jichž se transformace energetiky dotkne. „Na desetitisíce lidí již dopadá energetická chudoba, která se bude v budoucnosti jen prohlubovat, pokud nebude energetická transformace spravedlivá,“ tvrdí studenti a studentky, podle kterých nemají na přechod k obnovitelným zdrojům energie doplácet ti, kteří za klimatickou krizi mohou nejméně, tedy lidé z uhelných regionů a pracovníci v uhelném a plynovém průmyslu. Happening proběhl bez incidentů, někteří přicházející akcionáři se studenty na místě diskutovali.

Tento článek mohl vzniknout jen díky podpoře čtenářů

Podpořte nás

Čtěte dále